בלוטת התריס עלולה לסבול מלא מעט בעיות, שמשפיעות לרעה על מצב הגוף במידה ולעיתים אף מסכני חיים. התמונה הופכת למורכבת אפילו יותר כשמתבוננים על כך שזה ממש לא פשוט לאבחן בעיות שונות הנוגעות לבלוטה.
יש כאן שורה ארוכה מאד של תסמינים אפשריים, חלקם הגדול "כללי" ועלול להצביע באותה מידה על שלל מחלות וסיבוכים גופניים אחרים. התוצאה היא אנשים רבים שסובלים מתחת לפני השטח מבעיה בבלוטת התריס אבל לא מודעים לכך, או מודעים לכך רק בשלבים מאוחרים בהם הטיפול הופך למורכב יותר.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות? ובכן, פשוט ללמוד מהם התסמינים העיקריים של כל בעיה בבלוטת התריס, ובעיקר – לעבור אבחונים שונים לבעיות בתדירות סבירה. בייחוד צריכים להקפיד על בדיקות אנשים המשתייכים על קבוצת הסיכון הגבוה: נשים, אנשים מעל גיל 60, אנשים שיש במשפחה שלהם היסטוריה של בעיות בבלוטת התריס ועוד.
תת פעילות של בלוטת התריס
את הסקירה הנוכחית החלטנו לחלק לשלוש הקבוצות העיקריות של בעיות בבלוטת התריס, מכיוון שהתסמינים עלולים להיות שונים בכל אחד מהמקרים. התרחיש הראשון הוא תת פעילות של בלוטת התריס, המכונה בעגה הרפואית "היפותירואידיזם".
רשימת התסמינים כאן רחבה מכל בחינה, וכולל עייפות כרונית, האטה דרסטית בקצב פעימות הלב (יש מצבים בהם מספר הפעימות בדקה נמוך מ-50), השמנת יתר (גם אם האדם אוכל מעט ו/או מבצע פעילות גופנית למכביר), אי סבילות לקור, נשירת שיער, עצירות, תפיחה של הפנים, שינויים במיתרי הקול, פגיעה בשמיעה, כאבים בגפיים, הגדלת הדימום במהלך המחזור החודשי אצל נשים (שמתארך אף הוא), ירידה בחשק המיני – והרשימה עוד ארוכה.
אם אתם או מישהו הקרוב לכם סובלים לפחות מחלק מהתסמינים האלה, יהיה זה רעיון מוצלח לעבור אבחון על ידי בעל מקצוע בהקדם. בכל מקרה, רובם מעידים על דבר מה בגוף האדם שמצריך טיפול.
פעילות יתר של בלוטת התריס
מגוון התסמינים שעלולים לאפיין פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם) היא, למרבה הצער, ארוכה לא פחות. בניגוד למצב הקודם, כאן חלק מגורמי הסיכון הם דווקא ירידה במשקל הגוף אפילו כשמרבים לאכול, דופק מהיר (מעל 100 פעימות לדקה) או דופק שאינו סדיר.
אנשים הסובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס מראים פעמים רבות סימנים של עצבנות או חרדה, סובלים מהזעת יתר, מרגישות לחום, מרעד בידיים, מקשיי שינה, מעייפות כרונית גם לאחר שינה תקינה, מחולשה של השרירים באזורים שונים בגוף, מנשירת שיער או מהפיכה שלו לדק ולפריך, מפגיעה ביכולת הקשב והריכוז, מהגדלת כמות היציאות דרך המעיים, משיבוש המחזור החודשי (אצל נשים) ועוד.
קשריות בבלוטת התריס
קשריות (גופים) בבלוטת התריס הם בעיה נוספת שמצריכה מתן תשומת לב, גם אם בחלק הארי של המקרים אין כאן סיכון או צורך לטיפול. ברוב המקרים אין כלל תסמינים שיאפשרו לגלות את הבעיה בשלבים המוקדמים שלה, כאשר היא מתגלה בצורה "מקרית" באמצעות בדיקות אבחנה כלליות הנעשות לגוף.
אנשים שסובלים מגושים גדולים בבלוטת התריס שלהם עלולים להרגיש אותו בצוואר, כשהגוש הזר מפריע להם ומן הסתם מלחיץ אותם. הגוש עלול להביא לבליטה בחלק הקדמי של הצוואר, לשינויים בקול של האדם ועוד.
לא צריך להיכנס ללחץ בכל פעם שיש את התסמינים האלה, כאמור, אבל בהחלט לגשת לאבחון על ידי בעל מקצוע. מי שצריך להיות עם האצבע על הדופק הוא אדם שנמצא באופן יחסי בקבוצת הסיכון לבעיה, עקב חשיפה להקרנות (בעיקר בגיל מוקדם), היסטוריה משפחתית של המחלה ועוד.
>