שביעות רצון של מטופלים מניתוח רובוטי לכריתת הערמונית

ניתוחהידעתם שכמעט כל הגברים שחצו את גיל 80 לוקים בסרטן הערמונית? זוהי הצהרה מרעישה ומפתיעה, אולם מנתונים סטטיסטיים עולה כי כמעט לגל הגברים שנפטרו בני 80 ומעלה ובוצעה להם נתיחה שלאחר המוות, נתגלו תאים סרטניים בבלוטת הערמונית.

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים ושכיחותו הולכת ועולה עם הגיל. כשליש מכלל הגברים שחצו את גיל 50 סובלים ממנו וכמעט כל הגברים שחצו את גיל 80 גם הם חלק מהחבורה.

מדובר בסרטן אשר איננו נחשב קטלני באופן כללי ולרוב לא מהווה גורם תמותה עיקרי עבור האנשים הלוקים בו. אחד הטיפולים בסרטן הערמונית הוא כריתה של בלוטת הערמונית. הליך שיכול לגרום לתופעות לוואי לא רצויות.

מאמר חדש שפורסם בגיליון דצמבר 2012 של כתב העת לאורולוגיה The Journal of Urology מתאר את ממצאיו של מחקר שביקש לבדוק את שביעות רצון של גברים שעברו ניתוח רובוטי לכריתה של הערמונית.

מה הבעיה בסרטן הערמונית והאם הפתרון הוא באמת טוב?

הבעיה העיקרית בסרטן הערמונית הוא שהוא גורם לגדילה של בלוטת הערמונית ועקב כך לסימפטומים שמפריעים מאוד לגברים הלוקים במחלה.

בלוטת הערמונית היא חלק ממערכת המין הזכרית והיא עוטפת את צינור השופכה. כאשר הערמונית מוגדלת, הדבר יוצר לחץ על צינור השופכה ולכן יכול לגרום לבעיות במתן שתן כמו עצירת שתן, או להיפך- מתן שתן לעיתים תכופות ואף בלילה. הגדלה של בלוטת הערמונית יכולה לגרום גם לבעיות אונות ולקושי במתן צואה.

הטיפול המקובל להגדלה סימפטומטית של בלוטת הערמונית הוא כריתה של הבלוטה. טיפול זה מלווה בתופעות לוואי כמו בריחת שתן או אימפוטנציה שיכולות להופיע לפעמים.

המחקר החדש וממצאיו

בגיליון דצמבר האחרון של המגזין The Journal of Urology פורסם מחקר שבוצע על ידי ד"ר דיוויד ב. סמאדי, רופא אורולוג ואונקולוג וסגן יו"ר המחלקת לאורולוגיה וראש היחידה לרובוטיקה וכירורגיה זעיר פולשנית במרכז הרפואי "הר סיני" בניו-יורק.

ד"ר סמאדי מבצע ניתוחים זעיר פולשניים לכריתה של בלוטת הערמונית מזה שנים רבות. הניתוחים מבוצעים בשיטה הלפרוסקופית ובסיוע של זרועות רובוטיות. לגישה הלפרוסקופית לביצוע הניתוח יתרונות רבים, בעיקר מכיוון שהיא זעיר פולשנית ומעצם היותה כזו היא מצריכה ביצוע של חתכים קטנים יותר, מפחיתה את הסיכוי ליצירת דימומים ומקטינה את שיעור היארעות תופעות הלוואי בכלל.

ד"ר סמאדי והצוות שלו ביקשו לבדוק את שביעות הרצון של חולים שעברו את הטיפול בשיטה הרובוטית. לצורך כך הם לקחו 953 אנשים שעברו את הטיפול הרובוטי ועקבו אחריהם במהלך 11 חודשים לאחר הניתוח.

במסגרת המעקב האנשים נתבקשו למלא שאלונים בנוגע לשביעות רצונם מהניתוח שעברו ולדווח על תחושת חרטה על הניתוח אם הייתה כזו. 74% מכלל האנשים מילאו את השאלונים ולאחר מעבר וניתוח על ממצאי השאלונים התגלה כי 88% מכלל המשיבים לשאלון חשו שבעי רצון מהניתוח שעברו.

השאלונים כללו שאלות בנושאי איכות חיים שונים שהיו למטופלים לפני שעברו את הניתוח ואחריו. הנושאים העיקריים שנבדקו היו נושא התפקוד המיני ונושאים הקשורים למתן שתן.

ניתוח מעמיק יותר של התוצאות מגלה כי שביעות רצונם של המטופלים מהניתוח הרובוטי תלויה מאוד במצבם לפני הניתוח: מטופלים שהיו בעלי בעיות זקפה או בעיות קשות של מתן שתן לפני שעברו את הניתוח, נטו לסבול מהתסמינים הנ"ל גם אחריו ולעיתים במידה חזקה יותר. דבר שגרם להם לחוסר שביעות רצון מהניתוח.

ד"ר סמאדי טוען כי 96% מכלל המטופלים שלו חוזרים לשליטה טובה יותר על מתן שתן בתקופה של חודשיים עד שלושה חודשים לאחר הניתוח, ותפקודי הזקפה אף הם משתפרים לאחר הניתוח לאורך תקופה של שנה עד שנתיים.

דילוג לתוכן