ניתוח בקע במפשעה

ניתוח בקע מפשעתיבכל שנה מבוצעים בישראל אלפי ניתוחים לתיקון בקע מפשעתי, הנחשב לתופעה שכיחה מאד בקרב גברים רבים. בקע מפשעתי נוצר בשל היחלשות שרירי דופן הבטן, הגורמת לבליטה מקומית או לפתח בדופן הבטן עצמה.

מצב זה מוביל להיתקעות לולאות המעי או איבר תוך בטני אחר באותו בלט שנוצר, לכאבים חזקים במקום ואפילו לסיבוכים שונים המצריכים ניתוח.

חלק מהבקעים מולדים וחלקם מתפתחים עם השנים

אך הטיפול בשניהם זהה וכולל הליך פולשני. הבקע המפשעתי עשוי להופיע בגילאים צעירים ובגילאים מבוגרים ביותר. ניתוח בקע מפשעתי מבוצע לרוב בשיטה המסורתית, משמע – ניתוח פתוח. אולם, בשנים האחרונות ולאור הפיתוחים הרבים בתחום הרפואה והכירורגיה בפרט, ניתן לבצע את הניתוח בשיטה זעיר פולשנית, שאינה כרוכה בפתיחת הבטן אלא מתבססת על השיטה הלפרוסקופית או על שיטת הלייזר.

הליך זה פותח בעשור האחרון, ומאפשר לתקן את הבקעים או את הפגמים שנוצרו בדופן הבטן על ידי שימוש בטלאי מלאכותי, אותו מניחים בחלקו הפנימי של הפגם הקיים. גישה זו מאפשרת למנותח לחזור במהירות לפעילות השגרתית ולא להתמודד עם כאבים חזקים. הכאב במרבית המקרים מופחת, בהשוואה להליך הקודם, וגם שיעור הישנות הבקע קטן הרבה יותר.

גישות שונות לניתוח בקע מפשעתי

בקע שאיננו גדול או כזה שאינו כרוך בחוסר נוחות או סימפטומים אחרים, אין צורך לתקן, שכן הסיכוי לכליאתו נמוך ביותר. אך מנתחים רבים ממליצים לעבור את הניתוח גם אם הבקע איננו גורם לתלונות וגם אם הסיכוי לסיבוך נמוך.

נכון להיום מוצעות שתי גישות ניתוחיות: הגישה הכירורגית המסורתית, שהייתה מקובלת עד לפני עשור, ושיטה נוספת – השיטה הלפרוסקופית. על פי הגישה המסורתית, מבצע הרופא המנתח חתך באזור הבקע, שדרכו הוא מגיע אל האזור הפגום. הוא תופר או מניח טלאי מלאכותי על האזור, תוך שימוש בהרדמה מקומית  או כללית.

ניתוח בקע מפשעתי בגישה הלפרוסקופית

בגישה זו המנתח מחדיר מצלמת וידאו מזערית דרך חתן קטנטן, שאותו מבצעים בדופן הבטן. חתכים זעירים נוספים מאפשרים החדרת מכשירי ניתוח, המשמשים לביצוע ההליך באופן מדויק ונכון. המנתח מניח מכשירים אלו על רשת סינטטית מיוחדת, המכסה את הפגם הקיים ומקבעת אותו לרקמות שמסביב.

ניתוח זה מבוצע לרוב בהרדמה כלצלית, אולם במקרים מסוימים אפשר לבצע אותו בהרדמה אזורית. לאחר הניתוח עובר המנותח לחדר התאוששות, שם הוא נמצא תחת השגחה מלאה. המנותח יכול לחזור לפעילות רגילה כמו הליכה, הרמת משא וקיום יחסי מין.

תיתכן נפיחות מקומית, הנובעת בשל הצטברות נוזלים באזור המנותח, נפיחות החולפת מעצמה עם היספגות הנוזלים באופן טבעי במשך הזמן.

יתרונות משמעותיים בניתוח בקע מפשעתי

ההחלמה מהירה יותר וגם הסבל מופחת. אפשר לחזור לשגרה במהירות ואף לחזור לעסוק בפעילות גופנית בתוך פרק זמן קצר. ההליך מתאים במיוחד במקרים בהם מדובר בקע מפשעתי דו צדדי או בקע שחוזר על עצמו. יתרונות נוספים הם סיכויים נמוכים מאד לזיהומים ולפצעים וגם לפגיעה באיברים שכנים כמו המעי, כיס השתן, צינור הזרע והאשכים.

אולי יעניין אותך גם:

פיזיותרפיה בבית לאחר ניתוח בקע מפשעתי (הרניה)

בקע טבורי – ניתוח

דילוג לתוכן