ניתוח בלוטת הערמונית

ניתוחבלוטת הערמונית היא איבר רגיש בגופו של הגבר. לאורך שנות חייו, בלוטת מין זו, אשר תפקידה במערכת הרבייה חשוב ביותר, עלולה ללקות בתחלואים שונים. בעוד שבדלקת הערמונית, או בהגדלה שפירה שלה ניתן לטפל בטיפול תרופתי, סרטן הערמונית הוא כבר מקרה אחר.

על אף שהגידול הממאיר איטי ושיעור ההישרדות גבוה, מצב זה דורש טיפול מיוחד. לצד טיפולי הקרנות, תרופות הורמונליות וכדומה, ניתוח בלוטת הערמונית נחשב לתשובה ההולמת לסרטן מסוג זה.

מבין מגוון שיטות הטיפול, ניתוח להסרת הערמונית נחשב לדרך טיפולית יעילה ומבוססת במקרים רבים של סרטן הערמונית, בייחוד כאשר המחלה ממוקמת וטרם התפשטה לאזורים אחרים בגוף.

בדרך כלל, נהוג לבדוק את תוצאות הניתוח באמצעות בדיקת PSA, בדיקה אשר בודקת את רמתו של חלבון המופרש מרקמת בלוטת הערמונית. בשיטה זו ניתן לבדוק את הימצאותם של שרידי רקמה במידה והבלוטה לא הוסרה במלואה. עלייה ברמות PSA לאחר כריתת הבלוטה מכונה "כישלון ביוכימי" של הניתוח. אצל כ-90% מהחולים לא יופיע כישלון שכזה, וגם עלייה ברמות ה – PSA אין בהכרח משמעו הישנות של המחלה הממארת.

גישות לביצוע ניתוח כריתת הערמונית

השיטה הנפוצה ביותר לביצוע ניתוח של כריתת הערמונית נקראת Open retropubic prostatectomy והיא כוללת חיתוך מאחורי עצם החיק. לעתים, מבצעים ניתוחים בשיטה לפרסקופית (באמצעות חתכם קטנים), או בשיטות רובוטיות שונות. ישנה עוד טכניקה לכריתת הערמונית הנקראת TURP

גישה נוספת לניתוח היא באמצעות חתך באזור חיץ הנקבים. קיימים הבדלים בתופעות הלוואי שעלולות להופיע בשיטות השונות, אך אין מידע ברור ומוכח על הבדלים ביעילות בין השיטות. הופעתן של תופעות הלוואי תלויה בעיקר במיומנותו של המנתח האורולוג ובניסיונו.

ייתכן שגם משך האשפוז לאחר הניתוח ישתנה בין השיטות. במהלך הניתוח יש לבדוק ולהסיר, במידת הצורך, גם בלוטות לימפה נגועות.

הסיבוכים במהלך הניתוח עצמו מעטים באופן יחסי, וכרוכים בעיקר בתופעות הקשורות להעלאת הסיכון לקרישת הדם באזורים שונים בגוף. קרישי דם יכולים לפגוע באספקת הדם ללב ולגרום להתקף לב או לפגיעות נוירולוגיות שונות, אך התמותה במהלך הניתוח נמוכה מאוד.

תופעות לוואי של הסרת הערמונית בניתוח

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר בעקבות הניתוח הן פגיעה בתפקוד המיני ובזקפה. זאת בעקבות פגיעה בעצבים העוברים באזור בלוטת הערמונית, ופגיעה ביכולת השליטה על מתן שתן בעקבות פגיעה בסוגר של דרכי השתן.

אובדן מוחלט של השליטה בדרכי השתן הוא נדיר, ובדרך כלל יש שיפור עם הזמן לאחר הניתוח. לעיתים, מופיע אובדן שליטה לסירוגין במצבי מתח. בשיטות שונות של ביצוע הניתוח יש סיכון שונה לאובדן שליטה בדרכי השתן. ניתן לטפל בבעיה באמצעות חיזוק שרירי רצפת האגן ובביו-פידבק. כמו כן, במצבים קשים ניתן להשתיל סוגר מלאכותי.

אובדן הזקפה הינו מצב נפוץ לאחר הניתוח, בייחוד במקרים שבהם לא השתמשו בשיטות שונות לשימור העצבים באזור הערמונית. ניתן לטפל בבעיות בזקפה בתרופות כדוגמת ויאגרה, מתקנים מיוחדים לסיוע בזיקפה, ועוד.

אידוי בלוטת הערמונית

אידוי בלוטת הערמונית היא שיטה נוספת לטיפול בסרטן הערמונית כוללת פגיעה בה באמצעות גלי-על Ultra Sound)) של קול הגורמים לעליית הטמפרטורה בבלוטה ולהרס שלה. שיטת טיפול זו נקראת "גלי קול ממוקדים בעוצמה גבוהה". טיבה ויעילותה של שיטה זו כתחליף לניתוח נמצאים עדיין בבדיקה, ומידת יעילותה לא ברורה בהשוואה לניתוח.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן