מהו מתקן לטיפול בערמונית מוגדלת?

מתקן לטיפול בערמונית מוגדלת
מתקן לטיפול בערמונית מוגדלת

הערמונית היא חלק ממערכת הרבייה הגברית אשר אחראית על ייצור נוזל הזרע, המשתחרר במהלך השפיכה. הערמונית מקיפה את השופכה, צינור שדרכו זורמת השתן אל מחוץ לגוף. ערמונית מוגדלת פירושה שינוי בנפח הבלוטה.

ערמונית מוגדלת היא תופעה נפוצה בקרב גברים מבוגרים ומכונה לעיתים בשם היפרפלזיה שפירה של הערמונית (BPH). התופעה אינה מגבירה את הסיכון להתפתחות סרטנית.

לערמונית מוגדלת קיימות השלכות רבות אשר נובעות מחסימת השופכה ואובדן הדרגתי בתפקוד שלפוחית השתן, דבר המוביל להתרוקנות חלקית של שלפוחית השתן. שהייה ממושכת של השתן בשלפוחית, מגבירה סיכון לדלקות בדרכי שתן וסיבוכים.

בספטמבר 2013 ארגון ה-FDA  אישר את השיווק והשימוש ביורוליפט, שתל קבוע המגביר את זרימת השתן בקרב גברים מעל גיל 50.

מהו יורוליפט?

מערכת יורוליפט היא מתקן פולשני במידה מתונה, אשר נועד לטיפול בתסמיני דרכי שתן תחתונות בשל היפרפלזיה שפירה של בלוטת הערמונית.

המתקן מרחיב את השופכה ישירות, על ידי דחיפת אונות הבלוטה החוסמת, ללא יצירת חתכים, כריתה כירורגית או פגיעה אחרת בערמונית.

נתונים קליניים

טרם שיווק מתקן היורוליפט, ארגון ה-FDA, סקר נתונים ממספר מחקרים שנעשו על המתקן החדש. באחד המחקרים השתתפו 64 גברים בגילאי 53-84. במסגרת ניסויים קליניים אחרים, 200 גברים בגילאי 49-86 לקחו חלק פעיל בניסוי, וטופלו באמצעות יורוליפט. התהליך הסתיים בהצלחה.

ממצאי המחקר הצביעו על 98 אחוזי הצלחה מכלל המקרים.  בהם חלה עלייה של 30 אחוזים בזרימת השתן, נוסף, המטופלים חוו הקלה בתסמינים וחוו שיפור באיכות החיים.

מהלך הפרוצדורה

יורוליפט יכול להתבצע בהרדמה מקומית או תחת הרדמה כללית, במרפאות מומחים ובבתי החולים.

האורולוג מחדיר את מתקן היורוליפט דרך פתח השופכה, בחלקה הנוקשה, תחת הדמיה ממוחשבת, אשר מסייעת באיתור האזור החסום. הרופא מאתר את המיקום הממוקד כדי שניתן יהיה למקם שתל יורוליפט קבוע. הרופא נעזר במתקן היורוליפט כדי למשוך בחזרה את אונות הערמונית אשר גורמות לחסימה וממקם את השתל, בהמשך.

לאחר מכן, הרופא מחדיר מחט קטנה כדי לתפור את הרקמה. הרופא מסיר את מתקן היורוליפט ומותיר חלל שופכה מורחב. מספר השתלים המדויק אשר נדרשים לתהליך, נקבעים על ידי הרופא המוסמך, ועשויים להתשנות בהתאם לגודל ולצורת החסימה.

תקופת ההחלמה

תקופת ההחלמה מהירה ביחס לפרוצדורות כירורגיות. במרבית המקרים שימוש בקטטר אינו נחוץ. מחקרים מראים כי ההליך משמר את התפקוד המיני של המטופל, ואינו גורם לתופעות לוואי חמורות, שינויים בכיוון השפיכה או פגיעה בזקפה.

בדומה לפרוצדורות אחרות, יורוליפט עשוי לגרום לתופעות לוואי קלות. תופעות לוואי קלות כוללות דימום בשתן (המטוריה), זרימת שתן מוגברת, התרוקנות חלקית של שלפוחית השתן, כאב או תחושת צריבה בעת מתן שתן ודחיפות מוגברת למתן שתן.

את מי היורוליפט עשוי לשרת?

יישום השיטה החדשה משרת מטופלים אשר מעוניינים לשמור על תפקוד מיני תקין, גברים אשר מודאגים לגבי סיבוכים אפשריים כתוצאה מבלוטת ערמונית מוגדלת ועבור אלה המשתוקקים לשוב לחיי שגרה מהירים.

בנוסף, השיטה משרתת כאלה אשר חוששים מניתוחים ופרוצדורות פולשניות לטיפול בערמונית מוגדלת, ולכן מחפשים פתרונות פולשניים במידה מעטה.

ערמונית מוגדלת – האם ניתן למנוע?

קיימות ראיות המצביעות על כך כי תזונה נכונה ועשירה בחלבון, ירקות ובשר דל שומן, עשויה להפחית הסיכון לערמונית מוגדלת. מקורות מזון עשירים בחלבון כוללים: ביצים, חלב, סויה, טופו, דגים, גבינה ועוף.

בנוסף, מומלץ להגביל את השתייה בשעות הערב, להמנע מצריכת קפאין ואלכוהול, הגבלת שימוש בנוגדי גודש או אנטיהיסטמינים, מתן שתן תכוף ופעילות גופנית.

ראו גם:

טיפול תרופתי – ערמונית מוגדלת

דילוג לתוכן