מדבקות לטיפול בסרטן הערמונית

מדבקותמחקר חדש קובע ששימוש במדבקות המפרישות אסטרוגן לזרם הדם נחשב ליעיל כטיפול בסרטן הערמונית בדומה להזרקת LHRHa.

סרטן הערמונית הוא אחת המחלות הממאירות הנפוצות והחשובות, ובמשך שנים טיפול בה על ידי הזרקת תרופה אשר תפקידה להפחית את ייצור הטסטוסטרון.

במחקר החדש, הצליחו החוקרים להראות שהשימוש במדבקות משיג תוצאות דומות מאוד לשימוש בזריקות, אך לא גורמם לתופעות לוואי של גיל המעבר בדומה להן. ולכן, ממליצים החוקרים על לקיים מחקרים עתידיים אשר בזכותם יוכלו להבין האם הטיפול יעיל בטווח הארוך ומהי השפעתו.

הטיפול המקובל לסרטן הערמונית

הטיפול בסרטן הערמונית נקבע על פי סוג הגידול, מידת התפשטותו והשפעתו על איברים נוספים, ולא תמיד יש צורך בטיפול כירורגי חריף. כאשר המחלה מתגלה בשלבים הראשונים שלה, רופאים רבים ימליצו על מעקב ולא ימליצו על טיפול כלשהו.

בשלבים מתקדמים יותר, ניתן להתחיל טיפול בהקרנות אשר יכולות לחסל את תאי הגידול או על ידי טיפול הורמונלי אשר יכול לגרום להקטנת הגידול ולהפסקת צמיחתו. טיפול כירורגי מומלץ בעיקר במקרים בהם הגידול חדר לרקמות סמוכות, או כאשר אינו מגיב לטיפול האחר.

הטיפול ההורמונלי לסרטן הערמונית

מטרת הטיפול ההורמונלי היא לעצור את הפרשת הטסטוסטרון, אשר משפיעה באופן משמעותי ביותר על צמיחת הגידול. הורמון המין הגברי, טסטוסטרון הוא בעל השפעות רבות ובין היתר גורם לשגשוג של בלוטת הערמונית.

הטיפול ההורמונלי מתבסס על עצירת הפרשת הטסטוסטרון בגוף אשר מונעת מהערמונית לשגשג, ובכך מונעת מהגידולים להמשיך ולהתפשט. ניתן לטפל בסרטן הערמונית באופן הורמונלי ב-3 דרכים עיקריות:

  • שימוש בתרופות מסוג LHRH – אלה תרופות אשר מונעות מהגוף להמשיך ולייצר את הטסטוסטרון, במנגנון בו מונעים מהאשכים לייצר אותו. בתרופות אלה משתמשים באגוניסטים ל-LHRH (Luteinizing hormone releasing hormone) אשר מונעים את הפרשת הטסטוסטרון מהאשכים.
  • תרופות אנטי אנדרוגניות– תרופות אשר מונעות מהטסטוסטרון להגיע אל תאי הגידול, ומשולבות עם תרופות מסוג LHRHa.
  • ניתוח להסרת האשכים – כאשר מסירים את האשכים מפחיתים באופן מיידי את הפרשת הטסטוסטרון, וגורמים כתוצאה להקטנה של הגידול.

הטיפול ההורמונלי נחשב ליעיל יחסית אצל גברים הסובלים מגידולים גדולים או משלבים מתקדמים של סרטן הערמונית, ובזכותו מושג כיווץ של הגידול והפחתת צמיחתו. לעתים, תגובת הגידולים לטיפול ההורמונלי טובה יותר מאשר לטיפול בהקרנות, ובשנים האחרונות רופאים רבים נוטים להשתמש בו.

תופעות לוואי קשות לטיפול ההורמונלי המסורתי

למרות שמדובר בטיפול יעיל יחסית, הוא כולל תופעות לוואי קשות הגורמות לתסמינים דמויי גיל המעבר בנשים. גברים אשר עוברים טיפול הורמונלי סובלים מאין אונות, גלי חום, ירידה במסת העצמות וסיכון לאוסטאופורוזיס, עליה במשקל וירידה בליבידו.

כמו כן, מחקרים אחרונים הראו שטיפולים הורמונליים כאלה יכולים לגרום להתקפי לב ולשבץ, ולכן דעות הרופאים לגביהם חלוקות. מסיבות אלה, חוקרים רבים מחפשים תחליף יעיל לטיפול ההורמונלי, אשר יכול להביא לתוצאות דומות עם פחות תופעות לוואי וסיכונים.

המדבקות לטיפול הורמונלי בסרטן הערמונית

במחקר המדובר, פיתחו החוקרים מדבקות אשר מפרישות אסטרוגן לזרם הדם, אשר כתוצאה מביא לירידה ברמת הטסטוסטרון. במחקר, בדקו על 254 נבדקים את השפעת הטיפול במדבקות לעומת הזרקת LHRHa, על רמת הטסטוסטרון ותופעות הלוואי.

על פי תוצאות המחקר, למדבקות הייתה השפעה דומה על רמת הטסטוסטרון לעומת הזרקת LHRHa ותופעות הלוואי היו מופחתות.

מחקר זה נחשב לפורץ דרך מבחינת הטיפול בסרטן הערמונית באמצעות שימוש במדבקות, ובעזרת מחקרים מתקדמים ניתן יהיה לבדוק האם באמת קיימת השפעה ארוכת טווח לטיפול ואיך הוא משפיע לטווח הארוך על הגידולים ועל סיכויי ההישרדות של החולים.

ראו גם:

חדש: זה הזמן להכיר מקרוב את תכשיר אפלוטומייד לחולי סרטן הערמונית

טיפול אנטי – אנדרורוגני בסרטן הערמונית מעלה את הסיכון למחלות וסקולאריות

דילוג לתוכן