על פי מחקר רחב שנערך על ידי המחלקה לאורולוגיה באוניברסיטת קליפורניה שבלוס אנג'לס, חולי סרטן ערמונית מבוגרים הלוקים במקביל במחלות נלוות, צריכים לחשוב פעמיים טרם התחייבותם לניתוח או טיפול המתבסס על קרינה כחלק מהטיפול בסרטן הערמונית.
ממצאי המחקר הצביעו על שיעור הישרדות של 14 שנים בקרב 3,000 גברים שאובחנו עם סרטן ערמונית בין השנים 1994 ו1995. כמו כן, ממצאי המחקר מצאו כי חולים מבוגרים שאובחנו עם סרטן הערמונית בסיכון נמוך או בסיכון בינוני ואובחנו במקביל בשלוש מחלות רפואיות לפחות, או מחלות רקע אחרות, נמצאים בסיכון גבוה יותר למות ממחלה אחרת מאשר למות מסרטן.
הנקודה החשובה במחקר הייתה שגברים מבוגרים הסובלים מבעיות בריאותיות מרובות צריכים לשקול ולנקוט בזהירות יתר בדבר ההחלטה לקבלת טיפול בגידול האגרסיבי, כי לטיפול עשויות להיות השלכות רפואיות חמורות.
טיפולים אגרסיביים בסרטן הערמונית כוללים ניתוח, טכניקות המשלבות קרינה חיצונית או פנימית ושימוש באמצעים רדיואקטיביים אשר עלולים לגרום לתופעות לוואי ולפגוע בתפקוד הזיקפה, לגרום לבריחת שתן ולעורר בעיות במערכת העיכול.
במקרים רבים נמצא כי מעקב פעיל והשגחה רפואית אחר התקדמות המחלה באמצעות לקיחת ביופסיות שגרתית ופיקוח אחר המטופל, דווקא עדיפים ויעילים יותר מאשר הנחתת מגוון טכניקות הטיפול בסרטן הערמונית.
המחלות העיקריות שמהן סבלו החולים היו סוכרת, יתר לחץ דם, אי ספיקת לב או דלקת פרקים. עם הגיל, גברים רבים עלולים לחלות בסרטן הערמונית מבלי להיות מודעים לכך מאחר והמחלה מתפתחת באיטיות ואינה גורמת לתסמינים בולטים בשלביה המוקדמים. מממצאי נתיחה שלאחר המוות בקרב גברים שמתו מסיבות אחרות הראו כי ל30 אחוזים מהגברים שנמצאים מעל גיל 50 היה סרטן ערמונית, כך עולה ממחקר שפורסם בשנת 2008 בכתב עת העוסק בתחום האורולוגיה.
מעקב פעיל והשגחה רפואית בלבד
מעקב פעיל הפך לפופולרי יותר בעשור האחרון. מחקרים מראים כי סרטן הערמונית אשר נתפס בשלביו המוקדמים ביותר באמצעות בדיקת דם שתרה אחר מולקולה מסוימת המוכרת תחת השם PSA, אנטיגן ספציפי של הערמונית , קרובות לא גדל מספיק מהר כדי להפיץ את עצמו ולכן אינו מהווה סכנת חיים.
יש קריטריונים וגורמים שהרופאים לוקחים בחשבון טרם המלצתם על מעקב פעיל למטופלים מסוימים. גורמים אלה כוללים את גודל הגידול הסרטני, תוקפנותם של תאי הסרטן, רמות ה- PSA וממצאים היסטולוגיים שנמצאו בביופסיה. גיל מהווה קריטריון משמעותי.
רופאים נוטים להמליץ יותר על טיפול מיידי בחולים צעירים יותר שאובחנו עם המחלה בשלביה המוקדמים, שבריאותם תקינה וצפויים לחיות במשך 20 או 30 שנים נוספות לפחות משום שלסרטן לוקח זמן להפוך לגידול קטלני.
אם זאת חולים רבים שאינם עומדים בלחץ המופעל עליהם מבחינה רגשית בשל העובדה שאובחנו עם מחלת סרטן ואינם מקבלים טיפול אקטיבי, בוחרים בטיפול אקטיבי לאחר התייעצות רפואית.
ניתוח וטיפולי קרינה
ברגע שסרטן הערמונית אובחן, למטופל יש אפשרות להחליט יחד עם הרופא על תכנית טיפול. הטיפולים כוללים מעקב רפואי התלוי במספר קריטריונים, ניתוח, טיפולי הקרנות, קריותרפיה, טיפל הורמונלי או כימותרפיה. במהלך ניתוח תוסר בלוטת הערמונית בשיטות שונות.
במסגרת הטיפולים – טיפולי הקרינה המוצעים נעשה שימוש בטכניקות של קרינה פנימית או חיצונית שמטרתה למעשה לפגוע בכמה שיותר תאי גידול סרטניים ולמנוע את הפגיעה באזורים סמוכים בריאים. ברכיתרפיה היא טכניקה אשר במהלכה נעשה שימוש בגביש רדיואקטיבי המושתל בבלוטת הערמונית. התאמת הטיפול תיעשה על ידי הרופא תוך כדי התחשבות במצבו הבריאותי, גילו וחומרת המצב.