הטיפול הקרינתי לחולים בסרטן הערמונית

סרטן הערמוניתלסרטן הממוקם בבלוטת הערמונית או לסרטן שהתפשט בצורה מקומית יכולים להתאים טיפולי קרינה ולמנוע את הצורך בהליך כירורגי.

סרטן הערמונית הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב גברים במדינת ישראל, ומידי שנה מאובחנים בו קרוב ל- 2500 גברים.

בלוטת הערמונית עוטפת את תחילתו של צינור השופכה וניתן למשש אותה דרך פי הטבעת. בלוטת הערמונית אחראית לייצור של חלק ממרכיבי נוזל הזרע ויש לה תפקיד מרכזי במערכת המין הגברית.

קיימת נטייה גדולה לתאים בבלוטת הערמונית להפוך לממאירים, אולם הבשורה המשמחת בהקשר זה היא שסרטן בבלוטת הערמונית מתפתח בצורה איטית מאוד, ושיעורי התמותה ממנו אינם גבוהים במיוחד.

התפתחותו האיטית היא זו שהופכת סוג סרטן זה לנפוץ מאוד, וככל שהגיל עולה שכיחות המחלה עולה יחד איתו. מחקרים מצאו כי כשליש מהגברים שחצו את גיל 50 הם בעלי תאים סרטניים בבלוטת הערמונית, וכך גם הרוב המוחלט של הגברים שעברו את גיל 80.

תסמינים ואבחנה של סרטן בלוטת הערמונית

כאשר הגידול עדיין קטן לא מורגשים תסמינים מיוחדים. יחד עם זאת, כאשר הגידול גדל הוא מתחיל ללחוץ על צינור השופכה והאזורים הסובבים. עובדה זו גורמת לסימפטומים המוכרים של סרטן בבלוטת הערמונית: קשיים במתן שתן, עלייה בתכיפות מתן השתן, קימה בלילה לצורך השתנה, דם בשתן, דם בנוזל הזרע, כאבים בזמן השתנה, פגיעה בתפקוד המיני ועוד.

אחד או יותר מהתסמינים הנ"ל יביאו את החולה לבקר את רופא המשפחה שלו. רופא המשפחה, לאחר שיתרשם מהתלונות, ישלח את החולה לרופא אורולוג אשר מתמחה בבעיות של מערכת המין הגברית. האורולוג יבצע בדיקה רקטאלית כדי להעריך את גודל ומרקם בלוטת הערמונית. לאחר מכן החולה יתבקש לעבור סדרה של בדיקות דם, אולטרסאונד ולעיתים ביופסיה כדי להעריך את גודל הגידול והשלב בו הוא נמצא.

לאחר קבלת אבחנה ובהתאם לממצאים שלה, יקבע לכל מטופל טיפול המתאים לו.

הטיפול הקרינתי לחולים בסרטן הערמונית

טיפולי קרינה מתאימים בעיקר לסרטן שממוקם בבלוטת הערמונית או בסרטן שהתפשט בצורה מקומית. סרטן שנתן גרורות לאזורים מרוחקים יותר יקבל בעיקר טיפול כימותרפי. לרוב, בגידולים קטנים וממוקמים היטב, ההקרנות מונעות את הצורך בניתוח. יחד עם זאת, ניתן להשתמש בהקרנות כדי להקטין גידולים גדולים ואז לקבל תוצאות טובות יותר בניתוח.

קיימים מספר סוגים של טיפולי הקרנות כאשר מדובר על סרטן הערמונית:

1. הקרנות ממקור חיצוני.
בהקרנות אלה משתמשים בקרינה שמקורה מחוץ לגופו של החולה. לפני תחילת טיפולי ההקרנות, הנבדק עובר סדרה של צילומי CT שמטרתם היא לאתר באופן מדויק את מיקומו של הגידול. לאחר מכן נבנית עבור כל מטופל תוכנית מיוחדת שמקרינה אזור ספציפי ומדויק בו הגידול ממוקם. קיימות 2 טכניקות עיקריות להקרנה חיצונית:
* Three Dimensional Conformal Radiation Therapy- משתמשת בקרינת רנטגן ממספר מקומות לאזור המטופל.
* Conformal Proton Beam Radiation Therapy- משתמשת בקרינה של פרוטונים שפוגעים בתאים הסרטניים יותר מאשר בתאי הרקמה הסובבת.

2. הקרנות ממקור פנימי- ברכיתרפיה.
ההקרנות הפנימיות מבוססות על החדרה של חלקיק קטן, בגודל של גרגיר אורז, אל תוך בלוטת הערמונית עצמה. החלקיק פולט קרינה רדיואקטיבית. ההחדרה של החלקיק היא באמצעות מחט דרך העור שנמצא בין שק האשכים לפי הטבעת. היתרון בשימוש בשיטה זו הוא השגה של קרינה חזקה אך יחד עם זאת ממוקדת לבלוטת הערמונית.
כדי להחדיר את החלקיק פולט הקרינה באופן מדויק, יש לבצע לפני כן מיפוי של בלוטת הערמונית בעזרת שימוש באולטרסאונד ו-MRI.
החלקיק פולט קרינה במשך מספר ימים עד מספר שבועות ולאחר שהוא מסיים לפלוט את הקרינה הוא נשאר במקומו.
לאחר ההחדרה תיתכן אי נוחות באזור ההחדרה ולעיתים שינוי בצבא השתן שהופך חום-אדמדם למשך מספר ימים.

3. סטרוניום 89 (מטסטרון).
סטרוניום 89 הוא חומר רדיואקטיבי אשר מוזרק דרך הוריד ומטרתו היא לפגוע בגרורות שנמצאות בעצמות. סרטן הערמונית אמנם מתפתח לאט, אולם נפוץ שהוא שולח גרורות בעיקר לעצמות. גרורות אלה גורמות לכאבים עזים והדרך היעילה ביותר לטפל בהם היא באמצעות מתן קרינה ממוקדת ולא קרינה חיצונית.
סטרוניום 89 נמשך לעצמות שנגועות בתאים סרטניים ופועל בהן מקומית כדי להרוס את הגרורות. טיפול זה מבוצע בכ-80% מחולי סרטן הערמונית אשר סובלים מכאבים עקב שליחת גרורות לעצמות.

ראו גם:

טיפול חדשני בקרינה ממוקדת לחולי סרטן הערמונית

דילוג לתוכן