טיפולים הורמונליים קצרים יעילים יותר עבור סרטן הערמונית

ניסוימחקר חדש מצא כי גברים אשר חלו בסרטן הערמונית (localized prostate cancer) ממוקד אך בעל סיכון גבוה וקיבלו טיפול הורמונלי למשך שנה וחצי (18 חודשים), היו בעלי אורך חיים דומה לגברים אשר טופלו באותו טיפול הורמונלי למשך שלוש שנים (36 חודשים).

יתרונו של הטיפול הקצר הוא חשיפה קצרה יותר של המטופלים לתופעות לוואי חמורות אשר נגרמות עקב טיפול זה. משך הטיפול אשר נקבע עד מחקר זה לשלוש שנים נעשה באופן רנדומלי, ולכן נחקר שוב על מנת לאמת את מידת יעילותו.

תוצאות מחקר זה הוצגו בכנס אונקולוגים, אשר נערך באורלנדו, פלורידה. חלק מהביקורות על מחקר זה טענו כי המדגם אשר נלקח הינו קטן מדי על מנת להסיק מסקנות גורפות, ואחרים טענו כי זמני המעקב אינם כה ארוכים, ובסוג מחלה זה, יש לחכות ולהמתין לזמני מעקב ארוכים יותר מאשר 10 שנים.

מצדדי המחקר טוענים, מנגד, כי הם יערכו מעקב של עוד שנתיים עד שלוש שנים, אולם הם בטוחים כי ממצאי המחקר יחזרו על עצמם. מעבר לכך שיפור איכות חייהם של המטופלים הינה מטרה בפני עצמה, אשר רבים מהמטופלים היו רוצים בה מאד.

דרך ניהול המחקר

המחקר כלל מטופלים אשר הגיעו מעשרה בתי חולים בקויבק אשר בקנדה (Quebec), בין השנים 2000 ל- 2008. התרופות אשר עליהן נערך המחקר היו מסוג ביקאלוטמיד (שם מסחרי: Casodex) וגוזרלין (שם מסחרי:Zoladex), אשר נמכרו על ידי חברת AstraZeneca. חברה זו הייתה זו אשר גם מימנה את מהלך המחקר.

בדרך כלל הטיפול ההורמונלי בסרטן הערמונית הוא בעיקרו סירוס כימי, מכיוון שהוא מנסה לחסום את הפרשת הטסטוסטרון, אשר מהווה את "הדלק" לגידול זה.

תופעות הלוואי של הטיפול הינן רבות וכוללות גלי חום, איבוד החשק המיני, עייפות וחולשת שרירים. המטופלים מדווחים על תחושות של תיסכול, דיכאון ואומללות לאחר טיפול ממושך, אשר משאיר אותם "זקנים" וללא איכות החיים לה היו רגילים. על כן המטרה הייתה לחשוף את החולים לזמן המינימלי המתבקש, בכדי לשפר את איכות חייהם.

לאור מטרות אלו, פרוטוקול הטיפול אשר תמך בטיפול ארוך טווח יוכל להתקצר ולכלול מטופלים רבים יותר, אשר היו מנועים מלקבל טיפול למשכי זמן ארוכים כל כך.

תוצאות המחקר

 המחקר כלל 630 חולים בסרטן הערמונית ממוקד אך מוגדר כבעל סיכון גבוה (High risk), לאחר טיפול של הקרנות והורמונים. לאחר מעקב של כחצי שנה אחר המטופלים, 77.1% מהם אשר קיבלו טיפול הורמונלי של שנתיים עדיין חיו, באופן דומה ל 76.2% אשר טופלו בטיפול דומה למשך שנה חצי. למרות שיותר גברים אשר קיבלו את הטיפול ארוך הטווח, חיו במעקב השני לאחר חמש שנים, ההבדל הסטטיסטי היה לא גדול ולא משמעותי בהשוואה לקבוצה השנייה אשר טופלה בטיפול קצר מועד. לאחר מעקב של כ-10 שנים, שיעור התמותה בין שתי הקבות השתווה והיה דומה.

לא היה גם הבדל סטטיסטי בשיעורי הימצאותם של הסמנים הביוכימיים (PSA), או בפיזורו של הגידול המקורי לעצמות, בין שתי הקבוצות המטופלות. בעוד שהתוצאות נראות יחסית דומות, ההבדל בין שתי הקבוצות באיכות החיים הינו גדול, אך עדיין נחקר.

ממצאי מחקר זה לא מתאימים למחקרים קודמים שנעשו והוכיחו דווקא כי טיפולים רבים וממושכים כגון ניתוח בקע מפשעתי, הינם יעילים יותר. הביקורת על מחקר זה הוא כי אינו מייצג באופן סטטיסטי מובהק את החולים, וכי המדגם של 630 חולים הינו קטן מדי, בכדי להגיע למסקנות מרחיקות לכת אלו.

 

ראו גם:

חדש: זה הזמן להכיר מקרוב את תכשיר אפלוטומייד לחולי סרטן הערמונית

דילוג לתוכן