טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית, התוקפת את מערכת העצבים המרכזית, שמורכבת מהמוח, חוט השדרה ועצבי הראייה. התסמינים עשויים להיות מתונים, (אובדן תחושה בגפיים), ובמקרים אחרים אף חמורים, כמו שיתוק או אובדן ראייה.
התקדמותה, חומרתה והתסמינים הספציפיים של המחלה משתנים מאדם למשנהו. טיפולים חדשים והתקדמות בתחום המחקר מעניקים כלים חדשים להתמודדות עם המחלה.
סיבי העצב עטופים בשכבת בידוד המכונה בשם מעטפת המיאלין. מעטפת המיאלין מאפשרת את זרימת הדחפים החשמליים לאורך סיבי העצב. כאשר כיסוי המיאלין נפגע, התפקוד העצבי נפגם. טרשת נפוצה היא מחלה שבה העצבים השוכנים בעין, במוח ובחוט השדרה מאבדים את שכבת המיאלין. טיפול הנמצא במחקר של השתלת תאי גזע עשוי לפתור את הבעיה.
קופקסון
תרופה זו משמשת לטיפול בטרשת נפוצה המתרחשת כאשר התסמינים מופיעים במחזורים שונים בהם חלה החמרה במצב או בעת שיפור. התרופה מכילה חלבון אשר מונע ממערכת החיסון של החולה לתקוף את העצבים במוח ובחוט השדרה. פעילות זאת עשויה להקטין את מספר המחזורים של המחלה בהם מופיעים התקפים, למנוע או לעכב נכות.
תרופת קופקסון ניתנת בהזרקה הנעשית מתחת לעור לפי הוראות הרופא, בדרך כלל פעם ביום. התרופה ניתנת לשימוש בייתי לאחר הנחיית החולה והכנתו לקראת הזרקה עצמית.
סטרואידים
נוירולוגים רבים ממליצים על שימוש בסטרואידים לטיפול בהתקפים אקוטיים בקרב חולי טרשת נפוצה. התרופה מקצרת את זמן ההתאוששות לאחר ההתקפים, זאת בניגוד לתרופות אחרות הזמינות כיום אשר אינן מצביעות על שיפור בעת ההתאוששות.
מחקרים בחולים אשר מטופלים בסטרואידים מראים כי שיטת טיפול זו גורמת להפחתת רמות הכימיקלים החיסוניים המזיקים ועל ידי הפיכת קרום התא של תאי החיסון לגמיש יותר.
כימותרפיה
המשמעות של המונח כימותרפיה היא למעשה התמקדות בחומרים כימיים. הטיפול כולל שימוש בחומרים המשבשים את פעילות התאים וגורמים למוות התאים. תרופות אלה פוגעות לא רק בתאים סרטניים, אם כי יכולותם אף להרוס תאים החיוניים לגוף.
התאים הרגישים ביותר לחומרים כימיים אלה הם תאים הגדלים ומתחלקים במהירות. הרציונל בשימוש בכימותרפיה לטיפול בטרשת נפוצה, נובע מהעובדה שהטרשת הנפוצה נחשבת למחלה אוטואימונית. פעולה לא תקינה, ומוגברת של מערכת החיסון ותאי הדם הלבנים בפרט, גורמת להיווצרות המחלה.
הרס המיאלין גורם להאטה בקצב העברת הדחפים היוצר את התסמינים המאפיינים את המחלה. שימוש בטיפולים כימותרפיים מפחית את מספרם של תאי הדם הלבנים, ובאופן תיאורטי מאט או עוצר את קצב הרס הסיבים.
טיפולים טבעיים
לפי מחקרים חדשים, ילדים שמבלים זמן רב יותר בשמש, נמצאים בסיכון נמוך יותר לפתח טרשת נפוצה בבגרותם. משהו ביחס לאור השמש ו/או החשיפה של ויטמין D בילדות משחק תפקיד בהגנה.
כמו כן, תזונה עתירה במלח יכולה להאיץ את התפרצות והתקדמות של מחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה ודלקת מפרקים שגרונית. תוספי ויטמין D, עשויים להועיל. נראה כי קיים קשר בין רמות ויטמין D ושיעור התקפי טרשת נפוצה. ההשערה הנפוצה היא כי לתוספים יש השפעה חיובית על מהלך המחלה. לכן חשיפה לשמש עשויה לסייע בהגנה מפני המחלה.
לחומצות שומן יש תפקיד מכריע בהתחדשות תאי מערכת העצבים המרכזית, מניעת פגיעה במיאלין, סיוע בהאטת קצב התפתחות המחלה והאטת קצב הפגיעה בתפקוד הפיזי והופעת הנכות.
נמצא כי ריכוז חומצות שומן אומגה 3 בקרב חולי טרשת נפוצה, הינו נמוך. בנוסף, אומגה 3, מסייעת לאנשים עם מחלות אוטואימוניות, בשמירה על תפקוד המערכת החיסונית. כמו כן, פרוקטס ורידי הינו מוצר טבעי המשמש לטיפול במחלה. יש לו השפעה אנטי דלקתית ונוגדת חמצון, סילוק רעלים וממריץ את הגוף, שומר על כלי דם בריאים.
פיתוח טיפול חדשני ע"י מייקרוסופט ונוברטיס