טיפולים חדשים לטרשת נפוצה מתקדמת

התפתחויות בטיפולי טרשת נפוצה מתקדמתטרשת נפוצה היא אחת המחלות היותר חמורות שאפשר לחשוב עליהן. זוהי מחלה כרונית במערכת העצבים, הגורמת לפגיעה בתפקוד תאי העצב וכתוצאה מכך בתפקוד המוח וגוף האדם כמכלול.

טרשת נפוצה פוגעת באיברים השונים של הגוף וכוללת תסמינים דוגמת ניוון שרירים, פגיעה משמעותית בראייה או קשיי תנועה. מה שחמור יותר הוא שאצל לא מעט חולים התוצאה היא נכות מסוגים שונים. אבל האם בכלל ניתן לטפל בטרשת נפוצה?

הטיפולים התרופתיים משמעותיים להתמודדות

התרופות יעילות בעיקר עבור המהלך ההתקפי ההפוגתי של הטרשת, ולא במקרה של טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית (כ-15% מבין חולי הטרשת משתייכים לקבוצה הזו).

ייתכן מאד שהפיתוחים המשמעותיים של השנים האחרונות יהפכו את ההתמודדות עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית לפשוטה יותר.

מעט תרופות לטיפול בטרשת פרוגרסיבית

במקרים רבים, הטיפול הנקבע לטרשת מתקדמת הוא הטיפול התרופתי שנקבע לטרשת ההתקפית-הפוגתית: יעילותן לא תהיה מקסימלית במקרים הפרוגרסיביים, אבל כן עשויה להיות השפעה כלשהי על מצב המחלה.

בנוסף, קיימות התרופות המיועדות בעיקר להקל על התסמינים הלא נעימים של טרשת נפוצה פרוגרסיבית, כגון טיפולים שיקומיים שאמורים לשפר את רמות התפקוד של האדם ומספר טיפולים המוגדרים כניסיוניים ושעדיין לא אושרו באופן רשמי לביצוע.

התמונה עומדת להשתנות בקרוב

לאחרונה מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, הצהיר על הכנסת שתי תרופות ניסיונות לטיפול בטרשת נפוצה פרוגרסיבית למסלול המהיר של האישור, מה שאומר שאם הכל יהיה בסדר בשלב הניסוי, ניתן יהיה למצוא אותן בשוק תוך פרק זמן מהיר יחסית.

התרופות הרלוונטיות הן איבודילסט (MN-166) ואוקרליזומאב, שנכנסו למסלול המהיר ולמסלול הטיפול פורץ הדרך, בהתאמה.

איבודילסט

התרופה איבודילסט עברה כאמור למסלול האישור המהיר, במטרה לשווק בסוף הדרך כתרופה שיכולה להתמודד עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית, הן ראשונית והן משנית. יש לציין שהתרופה הזו משווקת כבר במדינות אסיה מזה עשרות שנים, בתור דרך טיפול לגיטימית בבעיות דוגמת אסטמה או סיבוכים הנובעים משבץ מוחי. היא גורמת לדיכוי ציטוקינים המאפשרים פעילות פעילות דלקתית, ומאיצה את פעילות החלבונים התורמים לשיקום תאי העצב.

בשנים האחרונות החלו לבחון את התרופה על אנשים עם טרשת נפוצה מהסוג ההתרפי-הפוגתי. נמצא שהיא לא הקטינה את כמות ההתקפים, אבל בהחלט סייעה למנוע נזקים במערכת העצבים. בשלב הזה נעשים מחקרים קליניים שתכליתם לבדוק האם התרופה הזו יכולה להיות יעילה גם בקרב אנשים שסובלים מטרשת נפוצה פרוגרסיבית.

אוקרליזומאב

אוקרליזומאב היא תרופה שהיא בגדר נוגדן חד שבטי, שהונסדה כדי לחסל את תאי ה-B במערכת החיסונית – באופן מבוקר כמובן, ולא את תאי ה-T אליהם היו קשורים רוב הטיפולים במחלה. עד כה הטיפול התמקד בתאי T שבמערכת החיסונית מכיוון שטרשת נפוצה מוגדרת כמחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון תוקף את עצמו. מחקרים חדשים הראו שדווקא תאי ה-B הם שמעודדים את תאי ה-T לתקוף את המערכת החיסונית, כך שהטיפול יכול להיות בהם.

התרופה ניתנת באמצעות עירוי לורידים, פעמיים בשנה. חשוב לציין שכך או כך היא לא מיועדת לרפא את המחלה אלא להפחית את קצב ההתקדמות שלה: המחקר הראה השפעה קריטית מאד מהבחינה הזו. יש לאוקרליזומאב מספר תופעות לוואי אפשריות שצריך להתייחס אליהן, דוגמת דלקות, זיהומים או הרפס. במצבים מסוימים עלולה התרופה להגדיל את הסבירות למחלות ממאירות.

 

דילוג לתוכן