חולה בסרטן הערמונית? לאחרונה פורסם כי יוכנס לשימוש בגלי אולטרסאונד כטיפול לסרטן הערמונית
במסגרת המאבק הבלתי נפסק של המין האנושי במחלת הסרטן, אנו עדים חדשות לבקרים לחידושים ופיתוחים בתחום האבחון והטיפול במחלות הסרטן השונות.
אותם חידושים ופיתוחים הם פרי מאמץ של מחקרים שמתבצעים כל העת במדינות שונות בעולם, במטרה למצוא פתרון למחלה הנוראית שפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם.
בגיליון של המגזין הרפואי Lancet Oncology שהתפרסם ב-17 לאפריל השנה, פורסם מאמר המתאר מחקר שמבוצע בימים אלו ומטרתו להכניס שימוש בגלי אולטרסאונד כטיפול בסרטן הערמונית.
מהו סרטן הערמונית?
סרטן הערמונית הוא אחד הסרטנים הנפוצים ביותר בקרב גברים. העלייה הגדולה בשכיחותו נראית בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50 ובקרב גברים שחצו את גיל 80 שכיחותו היא רבה ביותר.
לאחר שחצו את גיל 50, כמעט כל הגברים מתחילים לעבור תהליך של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית. הגדלה זו באה לידי ביטוי במספר סימפטומים אופייניים, ביניהם: קושי או תכיפות בהטלת שתן, קימה בלילה לצורך השתנה, בעיות בתפקוד המיני ובפליטת זרע ולעיתים גם שינויים ביציאות.
כל התסמינים הנ"ל נובעים כתוצאה ממיקומה של בלוטת הפרוסטטה שעוטפת את צינור השתן והזרע, ולכן כאשר היא מוגדלת, היא יוצרת על הצינור לחץ שמביא להופעת התסמינים.
לאחר ההגדלה השפירה של הערמונית, חלק מהתאים בה עשויים להפוך לסרטניים. סרטן הערמונית הוא אמנם סרטן נפוץ, אך לא נחשב קטלני מכיוון שתהליך ההתפתחות שלו הוא איטי מאוד. מסיבה זו עיקר הטיפול בסרטן הערמונית הוא סימפטומטי.
במקרים מסוימים הסרטן יכול להתפתח במהירות ולשלוח גרורות לעמוד השדרה ואף למוח- מצב מסוכן מאוד. מסיבה זו מומלץ לבצע בדיקות סקר לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית.
הטיפול המקובל כיום לסרטן הערמונית כולל טיפול ניתוחי להסרת הבלוטה וטיפול קרינתי. הטיפול הקרינתי יכול להיות חיצוני או פנימי- על ידי החדרת חלקיקים פולטי קרינה לתוך הבלוטה.
הטיפולים הנ"ל אמנם יעילים, אך גברים שעברו אותם מרבים לדווח על תופעות לוואי כמו בעיות בזקפה ובשפיכה, עצירת שתן או אי שליטה על ההשתנה.
טיפול בסרטן הערמונית על ידי שימוש באולטרסאונד- על המחקר החדש
בגיליון של העיתון הרפואי המפורסם "THE LANCET Oncology" מחודש אפריל האחרון, הופיע מאמר המתאר מחקר שמתבצע בימים אלה במטרה לבחון אפשרות טיפול בסרטן הערמונית על ידי שימוש בגלי אולטרסאונד.
הטיפול מתבסס על העובדה שגלי אולטרסאונד, בשימוש ממוקד ובעוצמה חזקה, יכולים ליצור חום. החוקרים משתמשים בעובדה זו בכדי "לצרוב" מוקדים ספציפיים בבלוטת הערמונית שאובחנו כמכילים תאים סרטניים, ולהשמיד את אותם תאים על ידי החום שיוצרים גלי האולטרסאונד.
42 גברים בני 45-80 גויסו לצורך השתתפות במחקר בין השנים 2007 ל-2010. כלל הגברים היו בעלי סרטן פרוסטטה ממוקם שאובחן באמצעות שימוש ב-MRI. כלל הגברים קיבלו את הטיפול באמצעות אולטרסאונד תוך ניסיון לפגוע כמה שפחות ברקמות בריאות ולפגוע בעיקר באזורים הנגועים בסרטן.
לאחר 12 חודשים מביצוע הטיפול, ל-95% מהגברים שהשתתפו בניסוי לא הייתה עדות לנוכחות של תאים סרטניים בפרוסטטה בבדיקת MRI. אחד מכל עשרה מהמשתתפים במחקר סבל מתופעת לוואי של אימפוטנציה בתום 12 חודשי המעקב.
לדברי החוקרים מדובר בתוצאות מרשימות ביותר של הטיפול עצמו. יתר על כן – מכיוון שמדובר בטיפול חיצוני וממוקד שאינו מערב קרינה, תופעות הלוואי שנצפו ממנו היו פחותות בהרבה מאשר תופעות הלוואי שנצפות לאחר הטיפולים הקיימים לסרטן הערמונית.
החוקרים מציינים כי עתה, לאחר שראו כי הטיפול הצליח לעזור בניסוי על קבוצת חולים קטנה, עליהם לעבור לשלב המחקר הבא בו הטיפול ינוסה על קבוצה גדולה יותר של אנשים. לאחר שלב זה ניתן יהיה לומר באופן מדויק יותר מהי יעילותו של הטיפול, והאם יש סיכוי שהוא יוכנס בעתיד כטיפול קונבנציונלי בסרטן הערמונית.
קראו עוד: