טיפול בסרטן הערמונית באמצעות מגנטים

אבחוןחלית בסרטן הערמונית? מלבד הטיפולים הנפוצים כיום חוקרים מצאו שיטת טיפול חדשה באמצעות שימוש במגנטים הגורמים לתאי דם לבנים להגיע על תאי בלוטת ערמונית סרטניים ולהשמיד אותם

אם אתה גבר שעבר את גיל 50, מעטים הם הסיכויים שלא שמעת על סרטן הערמונית. מדובר במחלת גידולית ממארת שתוקפת למעלה מ-50% מהגברים שעברו את גיל 70.

סרטן הערמונית הוא גורם התמותה השני מקרב מחלות הסרטן בקרב גברים. יחד עם זאת, מכיוון שמדובר בגידול המתפתחת באיטיות רבה, רוב הגברים הלוקים בסרטן הערמונית נפטרים מסיבות אחרות, מבלי שידעו לפעמים כי יש להם סרטן שהתפתח בפרוסטטה.

הטיפולים הקונבנציונליים בסרטן הערמונית כוללים אפשרויות של טיפול ניתוח בקע מפשעתי, טיפול על-ידי קרינה, כימותרפיה וטיפולים הורמונאליים מסוגים שונים. מחקר חדש שממצאיו פורסמו בכנס לאומי לחקר הסרטן בליברפול, מציע טיפול חדשני וממוקד שמשלב בתוכו שימוש במגנטים.

אבחון סרטן הערמונית

האבחנה של סרטן הערמונית מתבססת על התאמה בין הסימפטומים שהחולה מתאר לבין תוצאות של בדיקות שונות.

הבדיקה הבסיסית הינה בדיקה רקטאלית בה הרופא ממשש את בלוטת הערמונית בכדי לבדוק האם היא מוגדלת, בנוסף הוא עשוי להיעזר בבדיקת אולטרסאונד רקטאלית ואף לקחת ביופסיה מן הבלוטה.

בדיקת דם שעוזרת באבחון היא בדיקה לחלבון בשם PSA שבמקרים רבים של סרטן הערמונית, רמתו בדם עולה. אין בתוצאות בדיקה זו כדי להוכיח כי אכן קיימת מחלה סרטנית בבלוטת הערמונית.

הטיפול הנפוץ כיום

הטיפול במחלה תלוי בחומרתה ובגילו ומצבו הבריאותי הכללי של החולה. אפשרויות הטיפול המקובלות כיום הן:

  • ניתוח– כריתה מלאה או חלקית של בלוטת הערמונית.
  • הקרנות לאזור הבלוטה. עשויות לפגוע גם ברקמה הבריאה שנמצאת סביב הבלוטה.
  • כימותרפיה.
  • ברכיותרפיה- שימוש בגרגירים קטנים הפולטים קרינה רדיואקטיבית ומוחדרים ישירות לתוך הערמונית. טיפול זה הוא ממוקד בהרבה ובעל פחות תופעות לוואי.

הטיפול החדשני

חוקרים מאוניברסיטת שפילד פרסמו לאחרונה תוצאות של מחקר שביצעו, אשר מציע אולי תקווה חדשה לחולי סרטן הערמונית. החוקרים הצליחו, בעזרת שימוש במגנטים, לגרום לתאי דם לבנים להגיע אל עבר תאי בלוטת ערמונית סרטניים ולהשמיד אותם.

במחקרם, החוקרים התבססו על תצפיות ומחקרים קודמים לפיהם במקרים של סרטן הערמונית, מערכת החיסון שולחת לבלוטת הערמונית תאים בשם "מאקרופאג'ים" שיודעים לסלק מהגוף חלקיקים זרים ואף תאי סרטן.

המאקרופאג'ים שייכים לקבוצת תאי הדם הלבנים הבלעניים של מערכת החיסון. תאים אלה יודעים לזהות חומרים שאינם שייכים באופן טבעי לגוף, לבלוע אותם ולפרקם. המאקרופאג'ים יודעים לזהות חיידקים, תאים שאינם מתפקדים כראוי וכמו כן- תאי סרטן.

באופן טבעי, המאקרופאג'ים מגיעים לרקמות הגוף השונות באמצעות זרם הדם אך ישנן רקמות אליהן המאקרופאג'ים לא מצליחים לחדור ביעילות. לרוע המזל בלוטת הערמונית היא אחת מרקמות אלו. החוקרים הצליחו לעקוף בעיה זו על-ידי כך שהחדירו לתוך המאקרופאג'ים מגנטים זעירים, וכיוונו אותם בעזרת מגנט חיצוני לעבר האזור הגידולי.

לתוך המאקרופאג'ים הוכנס וירוס בשיטות של הנדסה גנטית. וירוס זה הונדס בצורה כזו שהוא מתחיל לשכפל את עצמו ברגע שהגיע למטרה הסרטנית. לאחר שהמאקרופאג'ים המכילים בתוכם את הווירוס והמגנט הזעיר נגררו לעבר הגידול הסרטני, הווירוס הדביק את התאים הסרטניים והתחיל להשתכפל בתוכם. דבר זה גרם להרס של התא הסרטני ולפיזור של הווירוס לתאים הסרטניים השכנים.

התהליך היה יעיל מאוד ועזרת המגנטים תרמה לספציפיות של הטיפול בכך שניתן יהיה לכוון אותו לתאים הסרטניים בלבד, מבלי לפגוע בתאים הבריאים שמסביב. ניסוי זה התבצע כולו במעבדה אך הניב תוצאות מבטיחות ונותן תקווה לטיפול עתידי שאף עשוי להביא להחלמה מלאה.

ראו גם:

אספירין יכול לשמש כמונע סרטן הערמונית?

בדיקות סקר לסרטן הערמונית אינן מונעות מוות

דילוג לתוכן