התגלו בעיות בבלוטת הערמונית? יש מגוון דרכים לטפל בבעיות הערמונית כשאר הטיפול הנכון מתחיל מאבחון מדויק.החל מטיפולים קונבנציונאליים ועד לשיטות המגיעות מקשת הרפואה האלטרנטיבית
בלוטת הערמונית, הידועה גם בשם פרוסטטה, ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, ובתוכה עוברת השופכה. בלוטה זו מתפתחת לאיטה אצל גברים ומגיעה לשיא התפתחותה רק בסביבות גילאי 25, כאשר היא משחקת תפקיד חשוב בהפרשת נוזל הזרע ובהבטחת עמידותו.
בעיות ואו מחלות בבלוטת הערמונית מתפתחות לרוב בסביבות גילאי 60. מצבים אלו קורים עקב גיל, אך גם עקב ירידה טבעית ופיזיולוגית בהפרשת הורמונים בגוף הגבר, בעיקר של ההורמון הגברי טסטוסטרון.
בעיות נפוצות בבלוטת הערמונית
באופן כללי, קיימות שתי בעיות מרכזיות ונפוצות בבלוטת הערמונית. אחת היא ערמונית מוגדלת, והשנייה היא סרטן בבלוטת הערמונית.
הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית
בעיה זו מתפתחת לרוב אצל גברים מעל גיל 50. מגיל זה בערך ניתן להבחין בעזרת בדיקה רקטאלית, או בעזרת בדיקת PSA, שמתרחשת הגדלה קלה של בלוטת הערמונית.
בסביבות גיל 65, ככל שהאדם מתבגר, ניתן להבחין כי אצל מרבית הגברים בלוטת הערמונית לוקה במצב שמוגדר כהגדלה שפירה. הגדלה זו עלולה להיות מסוכנת ולהוות מטרד. זאת בשל הלחץ שהיא מפעילה על שלפוחית השתן, והיותה גורם סיכון להתפתחות סרטן בבלוטת הערמונית.
סרטן בבלוטת הערמונית
סרטן הינו מחלה קשה ולעיתים חשוכת מרפא. סרטן בלוטת הערמונית שכיח בעיקר בגילאים מתקדמים (מופיע אצל כ-50% בגברים מעל גיל 70). סרטן בפרוסטטה מתפתח לרוב עקב מוטציה בתאי הערמונית, אשר עלולים לפתח גרורות ולהתפשט לאיברים סמוכים, ואף לאיברים מרוחקים.
סרטן בלוטת הערמונית עלול לגרום לתסמינים הבאים: הפרעות בזיקפה, כאבים במתן שתן, קושי במתן שתן, צורך במתן שתן בעיקר בשעות הלילה, הפרעות בתפקוד המיני וכאב במתן השתן.
תחילת הטיפול- אבחון
האבחון של בעיות בבלוטת הערמונית, באם הגדלה שפירה או סרטן, הינו דומה באופן כללי. יש צורך לשים לב לתסמינים שפורטו לעיל. בנוסף, כל גבר מעל גיל 50 חייב לעבור לפחות פעם בשנה בדיקות רפואיות שגרתיות; בדיקות דם, בדיקה רקטאלית לגילוי מוקדם של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, ולעתים אף בדיקת PSA.
בזמן הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית וגם בזמן סרטן בלוטת הערמונית, נמצא ה-PSA ברמות גבוהות מהנורמה, מה שיכול להעיד על הימצאות בעיות בבלוטת הערמונית.
חשוב לציין, כי למרות חוסר הנעימות שממנו סובל המטופל בבדיקה הרקטאלית, בדיקה זו יכולה להציל חיים. בנוסף לבדיקות שצוינו, באם נמצא חשד לבעיות בבלוטת הערמונית, יבוצעו בדיקות נוספות כגון: אולטרא סאונד, CT, וביופסיה.
טיפול בבלוטת הערמונית
מחקרים הוכיחו כי ניתן לסייע במניעת בעיות בבלוטת הערמונית באמצעות נטילת ויטמינים כגון ויטמין E וויטמין D, ובאמצעות תזונה בריאה ומוקפדת. מומלץ להרבות באכילת מזונות עשירים בסויה, ולהפחית, או אפילו להימנע, ממאכלים המכילים רמות גבוהות של כולסטרול.
הטיפולים המומלצים לסרטן בבלוטת הערמונית כוללים ניתוח להסרת הגידול במידה וניתן, וניתוח להסרת בלוטת הערמונית באופן חלקי או מלא בגישת הסכין או בגישת הלייזר החדשנית. בנוסף, מחקרים הבוצעו לאחרונה מצאו כי פטריה מזן מסוים יכולה למנוע את התפתחות סרטן הערמונית, אך הליך זה עדיין בפיתוח ראשוני.
כיום, ניתן לבצע את הניתוח בשתי דרכים: דרך ניתוח פתוח באמצעות חתך בטני, או באמצעות ניתוח סגור, שנעשה דרך השופכה ללא חתך בבטן. טיפולים נוספים כוללים טיפולי כימותרפיה, רדיותרפיה (הקרנות), טיפול הורמונלי להשלמת ההורמונים החסרים, וטיפולי ברכיתרפיה.
אחת הבעיות הנפוצות בטיפולים שמוצעים כיום לבעיות בבלוטת הערמונית היא שהם עלולים לגרום להפרעות בתפקוד המיני (בעיות זיקפה, אין-אונות וכדומה), גברים רבים מעדיפים להימנע מטיפולים אלו למרות שהם יכולים להציל את חייהם.
חשוב לציין, כי חלק מתופעות הלוואי שצוינו כאן יכולות לחלוף עם הזמן. בנוסף, ניתן לטפל בהן באמצעות טיפולים תרופתיים, שהנפוץ בהם הוא כדור הוויאגרה.