אחד התסמינים המסתוריים של המחלה, אותו חוקרים המון, הוא משולש. הקשר בין רמות גבוהות של טסטוסטרון לבין הסיכוי לחלות במחלה הינו גבוה, אז איך שדווקא הגיל המבוגר, שהם בעלי טסטוסטרון נמוך לכל הדעות – חולים יותר במחלה?
כלומר, ככל שהגבר הולך ומזדקן, כך רמת הטסטוסטרון בגופו הולכת ונהיית נמוכה יותר אך באופן פרדוקסלי השכיחות של סרטן הערמונית הולכת ועולה ככל שמתקדמים בגילאים.
הפתרון הלא צפוי
החידה הזו העסיקה את טובי החוקרים בתחום במשך שנים רבות והיוותה את אחת מהתעלומות הגדולות ביותר בחקר הסרטן.
התשובה לחידה התקבלה לאחרונה עת צוות של חוקרים ישראלים בכירים זיהו מנגנון פיזיולוגי מיוחד שהצליח להסיר את מסך הערפל מעל התופעה ובנוסף לכך לקשור את תופעת ההגדלה השפירה של הערמונית לסיכוי לחלות בסרטן הערמונית.
כבר לפני שישה עשורים הצליחו להוכיח כי רמות גבוהות של טסטוסטרון קשורות להגדלה של הערמונית, תגלית שזיכתה בזמנו את קלארנס הודג'ס וצ'ארלס הגינס בפרס נובל.
עם זאת, עד לאחרונה לא הצליחו לקשור את רמת הטסטוסטרון בדם לסיכוי לשגשוג של הערמונית. עם זאת, ד"ר גורן מנחם, מומחה לרדיולוגיה וד"ר גת יואל, חוקר בעל שם עולמי בתחום הפוריות של הגבר והערמונית הצליחו לזהות מסלול שמוביל את ההורמון המדובר באופן ישיר לערמונית מבלי שיעבור כלל דרך מחזור הדם.
החוקרים הישראלים הצליחו להראות שייתכן מצב שבו למרות שבבדיקת הדם ניתן יהיה לראות רמות נמוכות של טסטוסטרון, עדיין הרמות בערמונית יהיו גבוהות מאוד.
התפקיד המרכזי והקטלני של הוריקוצלה
ד"ר גורן וד"ר גת הצליחו להראות שהן הגדלה שפירה של הערמונית והן סרטן הערמונית הן תוצאות משניות של וריקוצלה, מעין ליקוי שמתרחש במערכת הניקוז של הדם באזור המפשעה.
באופן לא מפתיע, מדובר על ליקוי שהשכיחות שלו הולכת ועולה ככל שמתקדמים בגילאים. בעקבות בעיית הניקוז של הדם במפשעה נוצר מצב שבו התאים של בלוטת הערמונית למעשה טובלים בכמויות גבוהות ביותר של טסטוסטרון.
באדם הבריא הטסטוסטרון מיוצר באשכים ומופרש מהם לזרם הדם דרך מערכת של ורידים שעולים מאזור האשכים כלפי מעלה.
הוורידים מעבירים את הטסטוסטרון בזרם הדם עד ללב וממנו חזרה לערמונית באמצעות מערכת העורקים. לאורך המסלול הטסטוסטרון עובר תהליך של דילול כיוון שהוא נקשר לחלבון מיוחד שנקרא SHBG ולמעשה עד שהטסטוסטרון שהופרש מהאשכים חוזר לערמונית, הוא עובר דילול של עד פי מאה מרמתו הראשונית.
בעקבות התפתחות הוריקוצלה, השסתומים של הוורידים נפגעים והדם לא זורם כלפי מעלה אלא מתנקז לערמונית. במצב זה הריכוז של הטסטוסטרון יכול להיות גבוה אף פי מאה ויותר מהריכוז שלו באדם הבריא שלא סובל מהתופעה.
החיזוק מהקהילה המדעית העולמית
הממצאים של החוקרים הישראלים התקבלו באהדה רבה על ידי הקהילה המדעית ומספר מחקרים נוספים איששו את ההנחות שלהם.
למעשה מאז שפרסמו את המסקנה המהפכנית שלהם, נערכו מספר מחקרים נוספים שקשרו את הוריקוצלה לשכיחות ההולכת ועולה של סרטן הערמונית עם העלייה בגילאים.
מהי וריקוצלה
באופן טבעי באדם הבריא האשכים משמשים כמעין מפעל פעיל במיוחד שבו מיוצר הטסטוסטרון ותאי הזרע. כבכל מפעל, גם באשכים נוצרת פסולת כחלק אינטגרלי מפעולת הייצור והפסולת הזו אמורה בסופו של דבר להתנקז מהאשכים החוצה בניגוד לכוח הכובד כלפי מעלה.
באופן תקין קיימת מערכת של שסתומים חד כיווניים שמונעים את החזרה של הפסולת לאשכים אך במצב של וריקוצלה השסתומים נפגעים והפסולת חוזרת חזרה לאשכים. מדובר על הגורם המרכזי לבעיות פוריות בגברים.