נטילת ויטמין D עשויה לעצור התקדמות סרטן ערמונית שאינו אגרסיבי

ויטמין Dלפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטה הרפואית של דרום קליפורניה ושהוצג בחודש מרץ האחרון בכנס השנתי של החברה האמריקנית לכימיה (ACS – American Chemical Society), ניתן להשרות האטה בקצב ההתפתחות של סרטן הערמונית ואף לגרום לנסיגת הגידול בעזרת תוסף ויטמין D בלבד. האפקט המרשים שנמצא במחקר מתקבל ללא ניתוח וללא טיפולי הקרנות ורלוונטי אך ורק עבור גידולים ברמה נמוכה שאינם אגרסיביים במיוחד.

אודות דרגת האגרסיביות של הגידול בערמונית

במקרים שבהם מוצג גידול ממאיר בבדיקת ביופסיה של הערמונית, יש לדרג את רמת האגרסיביות שלו על ידי ניתוח פתולוגי תוך שימוש בסולם גליסון.

סולם גליסון הוא מדד להערכה של ממאירויות סרטן הערמונית לפי מאפיינים היסטולוגיים. הסולם מורכב מחמישה ערכים המסומנים מרמה 1 (הרקמה מזכירה רקמה נורמלית מבחינה היסטולוגית, בלוטות ההפרשה בערמונית קטנות יחסית ומקובצות בצברים) ועד רמה 5 (תאים מפוזרים ברקמה הסובבת, אין בלוטות מוגדרות).

הציון הניתן לכל גידול מתקבל על ידי חיבור שני הערכים השכיחים ביותר ברקמה ולפיכך נע בין 2 ל- 10. בהתאם לסולם גליסון, גידולים שמקבלים ניקוד של שש נקודות ומטה, נחשבים לאגרסיביים פחות מגידולים שקיבלו ציון שבע ומעלה. גידולים אלה במקרים מסוימים לא גורמים לבעיות בריאותיות וכן ייתכן שלא יבואו לידי ביטוי מבחינה קלינית כלל.

כיצד נהוג לטפל בגידולים סרטניים בערמונית שאינם אגרסיביים?

כשמדובר בגידולים סרטניים בדרגה נמוכה, רבים מהאורולוגים בוחרים שלא לטפל במחלה אלא רק לעקוב אחריה כיוון שהטיפול במחלה עלול לגרום ליותר נזק מתועלת ולפיכך כל עוד הסיכון גבוה מהתועלת הצפויה, מוטב לוותר על הטיפול הקרינתי או הניתוחי. זוהי הסיבה בגינה רופאים רבים ממליצים למטופלים שלהם פשוט להישאר במעקב ולעבור בדיקת ביופסיה של הערמונית אחת לשנה בלבד במקום לבחור בטיפול.

עם זאת, במקרים מסוימים, למרות שמדובר בטיפול שעלול לגרום לאין אונות, אי נוחות בהשתנה או זיהום דלקתי למשל, בכל זאת בוחרים חולים רבים לעבור אותו כשבמקרים רבים ההחלטה מתקבלת על רקע פחד לא מבוסס או על רקע לחץ מצד בני המשפחה הדואגים.

הרעיון העומד מאחורי המחקר

כיום נהוג להמתין כחודשיים מהיום שבו המטופל עבר בדיקת ביופסיה ועד למועד הניתוח להסרת הערמונית על מנת לאפשר למטופל להחלים ולדלקת שמקורה בבדיקת הביופסיה, לחלוף. החוקרים שערכו את המחקר העלו השערה מחקרית לפיה אם במהלך החודשיים ייתנו למטופל ויטמין D, ניתן יהיה להשפיע על מהלך המחלה. במחקר קודם שנערך בנושא זה, נמצא כי ניתן להשרות ירידה בסולם גליסון בקרב חמישים וחמישה אחוז מהגברים שסובלים מסרטן הערמונית בדרגה נמוכה על ידי מתן ויטמין D בתוספי מזון במשך שנה.

במחקר הקודם נמצא כי בחלק מהגברים הגידול נעלם לחלוטין ולא ניתן היה עוד לאתר אותו בבדיקת ביופסיה תוך שנה אחת של טיפול סך הכול.

אודות המחקר

במחקר החדש השתתפו שתי קבוצות של גברים שסבלו מסרטן הערמונית, שהיו מועמדים לניתוח אלקטיבי להסרת הערמונית. הגברים בקבוצת הניסוי קיבלו מדי יום 4000 יחב"ל ויטמין D בתוספי מזון ואילו הגברים בקבוצת הביקורת לא קיבלו כל טיפול שהוא עד לניתוח. לפי התוצאות הראשוניות נראה כי בקבוצת הביקורת בטווח של חודשיים התרחשה החמרה במצב בחלק מהמשתתפים ובחלק אחר הגידול נותר ללא שינוי.

לעומת זאת בקבוצת הניסוי נצפה שיפור ניכר ומובהק סטטיסטית במצב הממאירות בערמונית. בנוסף לכך, הוויטמין גרם לשינויים דרמטיים במיוחד ברמות הביטוי של חלבונים וליפידים המעורבים בדלקת. שווה להמשיך ולהתעדכן.

דילוג לתוכן