בדיקת PSA הינה הבדיקה הנפוצה ביותר לאיתור סרטן הערמונית. בשנים האחרונות הולך ומתחזק קולם של חוקרים ומומחים לנושא סרטן הערמונית המתריעים כי הבדיקה מיותרת וכי אף השלכותיה עלולות להיות מסוכנות, וממליצים על ביטול הבדיקה או צמצום משמעותי של השימוש בה.
מהי בדיקת PSA ?
בדיקת PSA היא בדיקת דם הנערכת לגברים במטרה לבדוק האם יש סימנים העלולים להעיד על התפתחות של סרטן הערמונית.
בגברים בגילאי 50 ומעלה נהוג לבצע את הבדיקה באופן שגרתי כבדיקת סקר לגילוי סרטן. הבדיקה בודקת את רמתו של חלבון ה PSA המיוצר על ידי בלוטת הערמונית ומופרש לדם. רמות גבוהות של PSA בדם, עלולה להעיד על התפתחות של גידולים סרטניים בבלוטת הערמונית.
חסרונותיה של הבדיקה והביקורת עליה
הבדיקה נהוגה בעולם כולו מאז סוף שנות השמונים, וקיבלה את אישורו של מנהל התרופות האמריקאי בראשית שנות התשעים. אלא שדווקא המדענים שפיתחו את הבדיקה קוראים היום להפסיק ולהשתמש בה, כאשר הם עומדים בראש קבוצה גדולה של מומחים לאורולוגיה.
ב 22.5.12 פורסם בכלי התקשורת ברחבי העולם כי ועדה של מומחים בתחום האורולוגיה בחקר וטיפול בסרטן הערמונית יעצה לממשל האמריקאי להורות על הפסקת השימוש בבדיקת PSA עקב השלכותיה המסוכנות של הבדיקה.
הבדיקה עצמה אמנם אינה מסוכנת, שכן מדובר בסופו של דבר בבדיקת דם פשוטה, אולם השלכותיה עלולות להיות מסוכנות.
יכולת הדיוק והניבוי של הבדיקה: נמצא כי הבדיקה עצמה אינה בדיקה מדויקת. רמת ה PSA בדם יכולה לעלות אצל גברים מסיבות רבות ושונות שאינן קשורות כלל למחלת הסרטן.
סיבות כמו: קיום יחסי מין במועד הסמוך למועד הבדיקה, גיל מבוגר או בלוטת ערמונית מוגדלת, עלולות להראות ערכים גבוהים של PSA בדם גם אצל אדם בריא.
לחילופין הסתבר שגברים שכן היו חולים בסרטן הערמונית, בדיקת ה PSA שלהם הייתה תקינה ולא הדליקה נורה אדומה.
אבחון שגוי ומופרז: הסתבר כי גברים רבים שבדיקת הדם שלהם מראה ערכי PSA גבוהים נחשדים כחולים במחלת סרטן הערמונית. בעקבות תוצאות בדיקת הדם הזו, הם נשלחים לבדיקות ולעתים אף לטיפולים קשים אשר טומנים סכנה בחובם, כאשר אין כל צורך בכך.
סכנות העומדות בפני גברים שאובחנו באבחון שגוי: גברים שבדיקת ה PSA שלהם אינה תקינה, נשלחים לרוב לביצוע ביופסיה של בלוטת הערמונית.
מדובר בבדיקה קשה, פולשנית, כואבת ומאד לא נעימה בלשון המעטה. הבדיקה כוללת החדרה של מחט מפי הטבעת אל בלוטת הערמונית. הביופסיה עצמה כרוכה בסיכון של אובדן דם, יצירת שטפי דם באזורי הבדיקה, זיהומים, כאבים, התפתחות חום, והחלמה אשר עלולה לקחת כמה ימים.
מסתבר כי רוב הגברים שעוברים בדיקה קשה זו בעקבות בדיקת ה PSA עוברים סבל זה לשווא וללא כל צורך.
טיפול מופרז ומיותר: מכיוון שהביופסיה עצמה אף היא אינה מדויקת ועלולה לפספס לכאן ולכאן – לא לאתר גברים חולים, ומאידך לאבחן גברים בריאים כסובלים מגידול סרטני, הגלגל ממשיך להתגלגל כך שגברים בריאים לחלוטין עלולים למצוא עצמם עוברים טיפולים קשים כמו הקרנות עד המלצה לכריתת בלוטת הערמונית כאשר הטיפולים הללו והסבל הכרוך בהם אינם נחוצים להם כלל.
ניתוח סרטן הערמונית הוא ניתוח קשה ומסובך, העלול להיות בעל סיכונים והשלכות מאד לא פשוטות.
הסכנה היא כי בעקבות ניתוח שמסתבך החולה עלול לסבול לאחר הניתוח מאימפוטנציה ו/או מאיבוד יכולת השליטה על הטלת השתן (החולה יצטרך להיעזר בטיטולים במשך כל ימי חייו). החוקרים אשר ישבו בוועדה מזהירים כי ניתוחים כרוכים תמיד בסיכונים מרחיקי לכת ועלולים אף להסתיים במוות.
כמו כן כל התהליך מלווה במתח נפשי רב מבחינת החולים, מתח שהוא בעצם מיותר.
עקב היעילות המוטלת בספק של הבדיקה וההשלכות הקשות שעלולות להיות לה המליצה לאחרונה ועדת המומחים לממשל האמריקאי על ביטולה של בדיקה זו.