קולונוסקופיה היא בדיקה של המעיים המתבצעת באמצעות החדרת צינור, שבקצהו מצלמת וידאו, דרך פי הטבעת. מטרת הבדיקה היא למצוא גידולים, פוליפים, ופתולוגיות שונות במעיים.
על ידי כך ניתן למנוע את התפתחותם לגידולים סרטניים, לטפל בדימומים קיימים, ולערוך ביופסיות לשליחה למעבדה. בדיקת הקולונוסקופיה מומלצת לאנשים מעל גיל 50 בתדירות של כל עשר שנים, וכן לאנשים שנמצאים בסיכון גבוה למחלות מעיים, לסרטן המעי הגס, ולסרטן הערמונית.
המכשיר המשמש לביצוע הקולונוסקופיה נקרא אנדוסקופ. זהו צינור בקוטר של אצבע בערך, שמוחדר לגוף, ומשדר למסך טלוויזיה תמונות מוגדלות פי 6. כך יכול הרופא המבצע את הבדיקה לראות באופן מדויק את כל מה שנמצא בתוך פי הטבעת ולאורכם של המעיים. על מנת שתתקבל תמונה מדויקת ויעילה, על המעיים להיות נקיים לגמרי לפני ביצוע הבדיקה. על כן, מטופלים שעומדים לעבור בדיקת קולונוסקופיה צריכים להתכונן לבדיקה כשלושה ימים מראש.
ניקוי המעיים
ראשית, על הנבדק לנקות את המעיים, בעיקר את המעי הגס, מכל שאריות של צואה ופסולת. לשם כך, ניתנים לנבדק חומרים משלשלים שונים. השלשול גורם למעיים להתכווץ ולהיפטר מכל מה שנמצא בתוכם. אפשרות אחת היא לרוקן את המעיים באמצעות חומר הנקרא פיקולקס. בצוהרי היום שלפני הבדיקה שותים שקית אחת של פיקולקס שהומסה בכוס מים. לאחר מכן, יש לשתות 2 ליטר נוזלים במשך ארבע שעות. בערב הבדיקה, יש לחזור שוב על הפעולה.
אפשרות נוספת, המתאימה לחולי אי-ספיקת כליות, היא שימוש במרוקן. בערב שלפני הבדיקה שותים כוס של מרוקן כל 10 דקות, עד ששותים 3 ליטר מחומר זה. בבוקר הבדיקה מבצעים חוקן. עבור נבדקים הסובלים ממחלות או מבעיות נוספות, מספקים לעיתים כדורים נוספים, שמקלים על פעולת ההכנה לבדיקה.
נטילת תרופות
כשבוע לפני בדיקת הקולונוסקופיה מומלץ להפסיק ליטול תרופות קבועות כגון אספירין, המשמשות לדילול הדם. הסיבה לכך היא שאחד הסיבוכים (הנדירים) בביצוע הקולונוסקופיה הוא פגיעה וניקוב של המעי. כמו כן, פעמים רבות נלקחת ביופסיה מקומית מאזור שנראה פתולוגי בבדיקה. התרופות מדללות הדם עשויות לגרום בשני מצבים אלה לדימום מוגבר במקום הפגיעה, שעשוי להיות לא נעים, במקרה של ביופסיה, ואף להוביל למוות, במקרה של נקב במעי.
הפסקת נטילת התרופות הקבועות חייבת להיעשות בתיאום עם הרופא שרשם אותן. אצל חלק מהתרופות, יידרש הנבדק לבצע גם בדיקת קרישת דם לפני ביצוע הקולונוסקופיה. בכל מצב בו לא נפסקה נטילת התרופות, או שהדם אינו נקרש מספיק, ניתן לבצע קולונוסקופיה, אך במהלכה לא יילקחו דגימות או ביופסיות.
חולים שמטופלים בתרופות מסוגים שונים צריכים להתייעץ עם הרופא שמבצע את הקולונוסקופיה, לגבי האפשרות לערוך את הבדיקה תוך כדי נטילת התרופות שלהם. בדרך כלל, ההמלצה היא להפסיק את נטילת התרופות שבוע לפני הבדיקה, בעיקר כאשר מדובר בתרופות המכילות ברזל, ביסמוט, פחם, שום או ויטמין E.
תזונה
על מנת למנוע הצטברויות של פסולת במעיים, נדרשים הנבדקים להימנע מאכילת מאכלים מסוימים כבר ארבעה ימים לפני ביצוע הקולונוסקופיה. בתקופה זו, אין לאכול פירות וירקות, לחם שחור, קווקר ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו דגנים מלאים. מזונות שמותר לאכול הינם מוצרי חלב, ביצים, עוף, בשר ופסטה.
24 שעות לפני הבדיקה, נדרשים הנבדקים להימנע לחלוטין מאכילת מזון מוצק. הדיאטה נשענת על תה, מים, מיצים ומרקים צלולים. ביום הבדיקה מותר לאכול פרוסת לחם, ויש להרבות בשתייה. מותר לשתות גם שתייה קלה, ממותקת או מוגזת.