גמילה מעישון הופכת להיות אחד הצרכים החשובים ביותר של החברה שלנו. אחוז המעשנים עדיין גבוה, אך המודעות לנזקים הבריאותיים הקשים שגורם להם העישון (סרטן, מחלות ריאה, רגישות יתר למחלות לב, מוות בגיל צעיר, בעיות פוריות, פגיעה בעובר אצל נשים הרות וכן ריח רע וצביעה של השיניים וקצות האצבעות) ,וכן החוקים החברתיים שהופכים את העישון לפחות ופחות נח ומקובל (חוקי איסור עישון במקומות ציבוריים, העלאת המיסים על הסיגריות ועוד) הולכת וגוברת.
בחירת שיטת גמילה – למה קשה להפסיק לעשן
הקושי בהפסקת העישון נובע הן מההיבט הפיזיולוגי של גמילה מחומר ממכר (הניקוטין), אשר מביא לתסמיני גמילה שעשויים להיות קשים במיוחד- החל בתשוקה קשה לניקוטין, דרך תסמינים כגון כאבי ראש, תיאבון מוגבר, השמנה, וסחרחורת וכלה בתסמינים נפשיים כגון דיכאון.
היבט נוסף הוא ההיבט הרגשי- סביבתי: עישון הופך להרגל הן ברמה האישית והן ברמה החברתית של האדם, וכל ויתור על הרגל, במיוחד עם הוא גורם גם להתנתקות מחברה מסוימת (למשל- החבר'ה שיורדים לעשן יחד אחרי ארוחת הצהריים), הוא משימה קשה לנפש האדם.
איך מפסיקים לעשן
בפני אדם שמחליט להיגמל מההרגל של עישון עומדות שתי דרכים כלליות: הפסקת עישון הדרגתית או הפסקת עישון מיידית.
הפסקת עישון הדרגתית
האדם מחליט להוריד לאט לאט מצריכת הסיגריות היומית שלו. למעשה, הוא ממשיך לעשן אבל פחות, כאשר המטרה להגיע למצב שלא מעשן כלל או מעשן לעיתים רחוקות.
הבעיה בשיטה זו היא שהסיגריות נשארות זמינות, והאישור הפנימי לעשן נשאר בתוקף. כך בעצם נמצא האדם כל הזמן במצב שהוא יכול לעשן, להרשות לעצמו "רק עוד סיגריה אחת". תהליך הגמילה אם כן עשוי להתארך מאוד.
הפסקת עישון מיידית
האדם מחליט פשוט להפסיק לעשן. הוא לא רוכש סיגריות, ולא מרשה לעצמו לעשן כלל, בשום מקום.
יתרונה של שיטה זו הוא הן במישור הפיזיולוגי (תסמיני הגמילה מניקוטין נמשכים זמן קצר יותר), והן במישור הפסיכולוגי- קל יותר להגיד לא לסיגריה כאשר יש החלטה חד משמעית לכיוון זה.
עזרים מקצועיים בהפסקת עישון
בכל דרך שלא יבחר הנגמל, גמילה עצמאית מסיגריות היא בדרך כלל החלטה לא פשוטה. פעמים רבות יש צורך בהתערבות חיצונית על מנת להקל (ואולי אף לזרז) את תהליך הגמילה.
טיפולים פסיכולוגים
גישות שונות של טיפול פסיכולוגי יכולות להועיל, לתמוך ואף להוביל את תהליך הגמילה מעישון. הטיפול הפסיכודינאמי הקלאסי עובד בעיקר על התפקידים אותם ממלאות הסיגריות בדרך ההתפתחותית של האדם, תוך ניסיון להבין את הצורך בסיגריה ככלי וכהרגל.
כמו כן, יעזור המטפל למטופל להתמודד עם הרגשות והתחושות שצצים במהלך תהליך הגמילה. טיפול שנחשב יעיל ומוביל הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT), אשר בו נעשית עבודה ממוקדת וספציפית על מציאת ההתנהגויות והקוגניציות הקשורות לעישון ולקושי להפסיקו, ומציאת מחשבות והתנהגויות אלטרנטיביים.
טיפול קבוצתי או קבוצת תמיכה
כאמור, הפן החברתי של הסיגריות הוא משמעותי ביותר בתהליך הגמילה. לעיתים, גמילה בתוך קבוצה בה החברים מעודדים זה את זה, חולקים זה עם זה את הקשיים, וגם מצפים זה מזה להצלחות, עשויה להועיל ולהוסיף מימד נוסף וחשוב ביותר להחלטה להפסיק לעשן (זה לא רק בשבילי, זה גם בשביל המורל של הקבוצה ושביעות רצונם ממני).
שימוש בתחליפי סיגריה
עזרים המהווים תחליף לסיגריה (סיגריה אלקטרונית, מסטיק וכד') עשויים להיות משמעותיים בהתמודדות עם ההיבטים החברתיים של הגמילה.
קשה מאוד לוותר על ההרגל- להחזיק משהו ביד או בפה, להתעסק במשהו בשעות מסויימות. התחליפים עוזרים בהתמודדות הפסיכולוגית הזו של הגמילה מעישון.
ראו גם:
על סרטן ועישון – שלא ידעתם וגם לא רציתם לדעת
מניעת סרטן – כיצד ניתן למנוע את מחלת הסרטן?
>