בזמן שאתם קוראים על הגורמים לאפילפסיה, חשוב להבחין בין הגורמים שמובילים להתפתחות המחלה לבין הגורמים להתפרצות של התקף בחולים באפילפסיה.
אפילפסיה הינה בעיה או הפרעה נוירולוגית הגורמת לשיבוש מסוים בהוראות שהמוח מעביר לחלקי הגוף השונים.
מערכת העצבים המרכזית מעבירה מסרים והוראות לכל חלקי הגוף כאשר בגדול נהוג לחלק את כל סוגי ההוראות לשתי קבוצות עיקריות: הוראות המועברות למערכת האוטומטית הנקראת גם המערכת האוטונומית כמו לדוגמה פעימות הלב או הנשימה והוראות למערכת הרצונית כמו לדוגמה דיבור או תנועות רגליים בזמן ההליכה.
המערכת הנוירולוגית מורכבת מיותר מעשרים וארבעה מיליארד תאים. מספיק שיהיה נזק בתא אחד או בשני תאים בודדים בשביל שמפעם לפעם ההעברה של ההוראות תלקה בחסר. מצב זה שבו במשך מספר שניות או במשך מספר דקות המוח מעביר בו זמנית יותר מדי הוראות בצורה לא מסודרת, נקרא התקף.
כמספר ההוראות האפשריות, כך מספר השיבושים האפשריים. אי לכך, ישנם התקפים שבהם כל הגוף כולו רועד ללא שליטה בעוד שישנם התקפים המתאפיינים בבהייה בחלל ללא יכולת לקלוט מה מתרחש בסביבה הקרובה. במאמר שלפניכם נעסוק בגורמים להתפרצות של התקף בסובלים מאפילפסיה ולא בגורמים להפרעה עצמה.
מה הוא סף פרכוס על קצה המזלג?
כל אדם באשר הוא יכול באופן תיאורטי לחוות התקף של פרכוסים. לפיכך לכל אדם ישנו סף פרכוס מסוים. המשמעות של המושג סף פרכוס היא רמה מסוימת של הפרעה או של גירוי הגורמת לשיבוש בהעברת ההודעות ממערכת העצבים המרכזית לשאר הגוף.
באנשים שלא חולים באפילפסיה, סף הפרכוסים גבוה מאוד. מאחר וכך הם פני הדברים, הרי שרק אירוע חריג מאוד יגרום להתקף. כך לדוגמה כל אדם שיקבל שוק חשמלי יחטוף התקף על רקע השיבוש בהעברת הפקודות ממערכת העצבים המרכזית לשאר הגוף, גם אם הוא לא סובל מאפילפסיה.
בקרב חולי אפילפסיה, סף הפרכוס נמוך מאוד, כך שגם גירויים קטנים ואף זניחים יחסית, עלולים לגרום להתפרצות של התקפים. אי לכך, באדם בעל סף פרכוס נמוך הסובל במילים אחרות מאפילפסיה, על מנת לגרום להתקף, לא יהיה צורך לתת שוק חשמלי שכן די יהיה בגירוי חלש יחסית, שבאדם הבריא לא יעורר התקף בשום צורה בשביל לגרום לשיבוש בהעברת המסרים העצביים.
גורמי התקף שכיחים בקרב חולי אפילפסיה
להלן גורמי התקף הנחשבים לשכיחים יחסית:
- צריכת אלכוהול וצריכת סמים.
- חוסר שינה ושינויים בדפוסי השינה.
- לחץ נפשי, חרדות ומתחים.
- מחלות שונות בדגש על מחלות חום.
- שינויים הורמונליים, בעיקר בנשים.
- החמצת ארוחה וסדר ארוחות לא קבוע.
- תרופות מסוימות כמו לדוגמה תרופות נגד דיכאון ואנטי היסטמינים.
אפילפסיה של רפלקס
לצד הגורמים שהוזכרו לעיל, הגורמים לירידה משמעותית בסף הפרכוס, ישנם חולים הסובלים מסוג של אפילפסיה הנקרא אפילפסיה של רפלקס. הלוקים בסוג זה סובלים מהתקפים לאחר שהם נחשפים לגירוי ספציפי מסוים כמו לדוגמה הבזקי אורות מהבהבים, מאכלים מסוימים, מחשבות מסוימות ועוד. בדרך כלל אדם הסובל מאפילפסיה של רפלקס יסבול מהתקפים אפילפטיים גם לאחר חשיפה לגירויים או בזמן מצבים שונים המורידים את סף הפרכוס באופן כללי ולא רק בתגובה לחשיפה לגירוי הספציפי אליו הוא רגיש.