חומצות שומן אומגה 3 ידועות כחומצות שומן חיוניות ההכרחיות לבריאות האדם. הגוף אינו מסוגל לייצר אותן לכן עלינו לצרוך אותן באמצעות מקורות אחרים כמו תזונה ותוספים. מזונות המכילים אומגה 3 הם: סלמון, טונה, פירות ים, אצות, צמחים ושמני אגוזים. לחומצות שומן אומגה 3 יש תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד המוח, כמו גם צמיחה והתפתחות תקינה.
למרבה ההפתעה, מחקרים אחרונים מציגים תכונות אנטי דלקתיות של אומגה 3. עד כה היה ידוע כי דלקת משחקת תפקיד בהתפתחות גידולים סרטניים. בנוסף לכך, אנו גם יודעים שדלקת היא הגורם המרכזי להתפתחות מחלת לב איסכמית, דיכאון ומחלות רבות אחרות. מתוך כך עולה הערכה חדשה שלפיה צריכת ירקות ופירות מוגברת של עד 600גרם ביום, עשויה להפחית באופן משמעותי את הסיכון להתקף לבו שבץ.
בשנים האחרונות יותר ויותר גברים מאובחנים עם סרטן ערמונית ברחבי העולם, אולם המניעה לכך אינו ידוע ולכן נדרשים מחקרים רבים נוספים. מחקרים אפידמיולוגיים סיפקו מספר תובנות על הגורם לסרטן הערמונית במונחים של תזונה וגורמים גנטיים.
מחקרים וראיות חדשות
מחקר שנערך על ידי חוקרים במרכזי הסרטן ברחבי ארה"ב, מצא קשר בין חומצות שומן אומגה 3 לבין עלייה בסיכון להתפתחות סרטן הערמונית. חומצות שומן אומגה 3 נמצאות בדגים כמו סלמון, פורל, טונה טרייה ובתוספי שמן דגים.
המחקר שפורסם בכתב העת של המכון הלאומי לסרטן, בחן רמות אומגה 3 בדם, בקרב כ -35,000 גברים מעל גיל 50 בארה"ב וקנדה.
במהלך המחקר לא נאסף מידע על הרגלי התזונה של הגברים. לכן, לא ברור אם חומצות שומן אומגה 3 בדמם הגיעו ממזון או מתוספי מזון.
האבחון שבוצע, השווה 834 גברים אשר לקחו חלק בניסוי (אובחנו כסובלים מסרטן ערמונית), לקבוצת ביקורת של 1,393 גברים שנבחרו באופן אקראי מתוך 35,000 המשתתפים. החוקרים תרו אחר גורם מגן מפני אומגה 3 בדם. במקום זאת, הם גילו כי גברים עם רמות גבוהות של אומגה 3, היו בסיכון מוגבר של 43 אחוזים לפתח סרטן הערמונית.
השימוש בתוספי שמן דגים כרוך בסיכונים לצד יתרונות. מומלץ לצרוך חומרים מזינים ממזון טבעי ולהקפיד על תזונה בריאה. מתינות ומגוון היא הדרך הטובה ביותר. אין המלצה חד משמעית על הפסקת צריכת הדגים. תזונה בריאה ומאוזנת כוללת סוגים שונים שלחלבון ממקורות כמו דגים, עוף ואגוזים ועדיפה על פני בשר אדום.