אובחנת בסרטן בפרוסטטה? בשנים האחרונות ישנה מגמה של שימוש בשיטות שאינן פולשניות לטיפול בפרוסטטה ואחת השיטות האלו היא לייזר ירוק להסרת בלוטת הערמונית
בלוטת הערמונית ("פרוסטטה" בלועזית) הינה בלוטה במערכת הרבייה הזכרית. ותפקידה להפריש נוזל זרע, המהווה כ75% מנפח ההפרשה בעת שפיכה.
בלוטת ערמונית אצל זכר בריא שוקלת 11 גרם בממוצע וגודלה כאגוז. הנפח הממוצע של הבלוטה הינו 25 גרם והתלונות האורונריות (הקשורות בהטלת שתן) מתחילות כשמימדי הבלוטה תופחים לפי שניים מגודלה הממוצע.
הבלוטה ממוקמת מבחינה אנטומית מתחת לשלפוחית השתן וניתן לממש אותה ובכך להתרשם מהגודל והמרקם שלה בבדיקה רקטלית. נהוג לחלק את הבלוטה לאונות- קידמית, אחורית אמצעית וצידית. החשיבות שבחלוקה זו היא בפתולוגיות השונות הקשורות בבלוטה.
מה יכול להפריע בבלוטת הערמונית?
הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (בלועזית Benign Prostatic Hyperplasia—BPH) הינה מצב די שכיח הקורה בכ-40% מהגברים בעשור החמישי לחייהם. הגדלה שפירה של הבלוטה נמצאת לרוב באונה האמצעית. הגדלה של אונה זו לוחצת באופן ישיר על השופכה-תהליך הגורם לבעיות במתן שתן, כגון תכיפות במתן שתן, זרם חלש, חוסר שליטה על מתן שתן, קושי להתחיל בתהליך הטלת השתן וכדומה.
סרטן בלוטת הערמונית הינו סרטן יחסית שכיח המפתח ברוב הגברים עם הגיל, ולרוב מופיע בחולים מעל גיל 55. סרטן בלוטת הערמונית מתפתח לרוב מהאונה האחורית של הבלוטה.
טיפול בהגדלה של בלוטת הערמונית
הטיפול בפתולוגיות הקשורות בבלוטת הערמונית הינו תרופתי או ניתוחי. בטיפול תרופתי ניתנות תרופות שחסומות קולטני אלפא- חלבון בעל תפקיד בהתפתחות וגדילת הבלוטה.
הטיפול הכירורגי לעומתו קשור בהסרה מלאה של הבלוטה. הטיפול בסרטן הערמונית כרוך בשימוש בכימותרפיה ורדיותרפיה ולכן לא יפורט כאן כעת.
השיטה הקלאסית נקראת TURP. בשיטה זו מוסרת הבלוטה מתבצע על ידי החדרת צנתר דרך השופכה ונחשבת לבטוחה יחסית עם שיעור נמוך של סיבוכים. עם זאת, עדיין מדובר בפעולה פולשנית למדי.
בשנים האחרונות ישנה מגמה של שימוש בשיטות שאינן פולשניות או פולשניות במידה מעוטה-כגון שימוש בגלי רדיו ובכל נגרם לחימום טמפרטורה הגורם לשריפה ונמק של רקמת הבלוטה.
אחת השיטות החדישות שנראית אשר תופסת תאוצה הינה שיטת "הלייזר הירוק" (KTP LASER בלועזית)- הנקראת כך על שם הצבע שהלייזר מקבל כאשר מכוונים אותו לאורך גל המתאים לצורך הסרת הערמונית.
העיקרון המנחה של השיטה הינו כיוון קרן הלייזר לרקמת הבלוטה ואידוי של הרקמה, ושארי הריקמה נספגים ברקמות מסביב ואז מסולקים באופן טבעי מהגוף. מהלך הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית. היתרון היחסי של שיטת הלייזר הירוק היא בכך שהשיטה פותחה במיוחד עבור הסרת בלוטת הערמונית, בנוסף להיות בטוחה במיוחד עם תופעות לוואי וסיבוכים מועטים יחסית.
החולה שעובר את הפעולה מרגיש שיפור ניכר בהטלת שתן באופן כמעט מיידי לאחר ההסרה באמצעות הלייזר הירוק.
חשוב לציין כי הסרת בלוטת הערמונית באמצעות לייזר ירוק הינה פעולה חדשה יחסית ולא כל מנתח אורולוג מכיר את השיטה ומיומן בה, לכן מומלץ לחפש מנתח שכן מיומן בשיטה.
בנוסף חשוב לציין כי מימדי תופעת ה-BPH גורמים לפיתוח של מספר רב של שיטות להסרת הבלוטה, חלקן פחות מוצלחות ומקובלות על ידי רופאים בתחום. מומלץ לחקור היטב את כלל האפשרויות העומדות בפני חולה המועמד להסרת בלוטת הערמונית.