בלוטת הערמונית (Prostate) הינה בלוטה אקסוקרינית (בלוטה המפרישה חומר מתוך הגוף אל מחוצה לו) הקשורה למערכת הרבייה הגברית.
צורתה של הערמונית מזכירה את פריו של עץ הערמון ומכאן שמה. מה תפקידה של בלוטת הערמונית? מהי הגדלה של הערמונית? מהו סרטן הערמונית? כיצד מאבחנים ומהן שיטות הטיפול הידועות?
בלוטת הערמונית
בלוטת הערמונית קיימת אך ורק במערכת הרבייה הגברית. מיקומה במוצא שלפוחית השתן קרוב לחלחולת (רקטום) ודרכה עוברת השופכה.
בלוטת הערמונית מתפתחת עם השנים ומגיעה לשיאה בגילאים 20-30. קוטרה כ- 4 ס"מ ומשקלה 20 גרם. הערמונית משחקת תפקיד חשוב בפוריותו של הגבר.
מתוכה מופרש נוזל הערמונית המתערבב עם נוזל הזרע וכך מגן על תאי הזרע עד הגעתם לביצית. בלוטת הערמונית עלולה לגרום בחלק מן המקרים לדלקות, הפרעות במתן השתן ולעיתים, במקרים קיצוניים, לסרטן הערמונית.
הגדלה שפירה של הערמונית
תופעה שכיחה בקרב הגברים היא הגדלה שפירה של הערמונית. שכיחותה עומדת על כ- 40% מן הגברים בגיל 50 וכ- 70% בקרב גברים בשנות ה-60 לחייהם. מכיוון שבלוטת הערמונית ממוקמת בצוואר שלפוחית השתן ועוטפת את השופכה, הגדלתה יכולה ללחוץ על השופכה ולהקשות על מוצא השתן.
התסמינים היכולים להעיד על הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית הינם: הטלת שתן בתדירות גבוהה, חוסר יכולת להתאפק, קימה מרובה בלילה לצורך מתן שתן, זרם השתנה חלש, תחושה שעדיין קיים עוד שתן לאחר הריקון וכלום לא יוצא, כאבים בזמן הטלת השתן.
בתופעה זו ניתן לטפל על ידי תרופות כמו חוסמי אלפא ומעכבי האנזים 5 אלפא רדוקטאז המקלים על התסמינים ומקטינים לאורך הזמן את גודל הערמונית. במקרים מורכבים ניתן לטפל באמצעות ניתוח כריתת הערמונית.
מהו סרטן הערמונית?
מחלת סרטן הערמונית (Prostate cancer) מתארת מצב בו חל גידול סרטני בבלוטת הערמונית. הסרטן מתפתח כאשר תאים בבלוטת הערמונית עוברים תהליך של מוטציה ומתרבים ללא שליטה עד שהופכים לגידול.
הגידול יכול לשלוח גרורות לאיברים אחרים הצמודים לערמונית. גורם הסיכון העיקרי להיווצרות סרטן הערמונית הינו הגיל. אליו מתווספים גורמים כמו מצב תורשתי, גזע, תזונה וסגנון חיים.
שכיחותו של סרטן הערמונית גבוהה ועומדת על כ- 50% מן הגברים מעל גיל 70 והיא עולה עם הגיל. סרטן הערמונית נחשב לסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בארצות הברית ומהווה כגורם המוות השני מיד לאחר סרטן הריאות.
הסרטן מתפתח באופן איטי ותסמיניו כמעט ואינם מורגשים. מסיבה זו גברים רבים אינם פונים לטיפול ורק בניתוח שלאחר המוות מתגלה כי סבלו מסרטן הערמונית.
הטיפול בסרטן הערמונית כולל תרופות, ניתוח, הקרנות, רדיו תרפיה, ברכיתרפיה (השתלת גבישים רדיו אקטיביים), טיפול הורמוני חוסם טוסטסטרון וטיפול הורמונלי (כריתת האשכים).
אבחון
מתוך האתר של האגודה למלחמה בסרטן מומלץ לגברים מעל גיל 50 הנמצאים בקבוצת הסיכון לעבור מדי שנה בדיקות משולבות של PSA (בדיקת דם), בדיקה דרך הרקטום ובדיקת אולטרסאונד טרנס רקטלי בכדי לאבחן מוקדם ככל שניתן את הימצאות הסרטן בערמונית.
לא נמצאה יעילות לבדיקות אלה בקרב גברים אשר לא נמצאים בקבוצת הסיכון. ככל שמאבחנים מוקדם את מחלת סרטן הערמונית כך הטיפול בו יעיל יותר.
מניעה
ויטמינים ותרופות המגיעים ממזונות שונים יכולים להגן על הגוף מפני התפתחות סרטן הערמונית. נמצא כי סלניום, ויטמין E, ליקופן ומזונות המורכבים מסויה ותה ירוק יכולים לסייע במניעת המחלה. כמו כן נמצא קשר בין שמירה על אורח חיים בריא לבין מניעת המחלה.
לסיכום, בלוטת הערמונית תורמת לפוריותו ובריאותו של הגבר. חשוב לשים לב לתסמינים ולא להתעלם מהם.
אולי יעניין אותך גם:
נבדק הקשר בין הרגלי שינה ואכילה לבין הסיכוי ללקות בסרטן הערמונית – הממצאים מפתיעים
בשורות טובות: הכירו את התרופה החדשה לסרטן הערמונית: זייטיגה Zytiga