נוהגים לאכול ביצים ולצרוך בשר אדום? ממחקר שנערך לאחרונה עולה כי צריכה מוגברת של מוצרי מזון אלו מעלה את הסיכון לתחלואה בסרטן הערמונית בקרב גברים שעוד לא פיתחו את המחלה
הערמונית היא בלוטה בגודל של כ-3 ס"מ, המצויה בקרב גברים בלבד. הבלוטה נמצאת באגן, לפני החלחולת (רקטום), באזור בסיס הפין ומתחת לשלפוחית השתן.
הערמונית, או הפרוסטטה, משתייכת למערכת המין של הגבר, בייצור חלק מנוזל הזרע, שלו תפקיד בהזנה והגנה של תאי הזרע. פתולוגיות הקשורות להגדלת הערמונית, בשל מיקומה, קשורות לבעיות במתן שתן ופליטת זרע באופן תקין.
לצורך תפקוד נורמלי, זקוקה בלוטת הערמונית לגירוי של הורמונים אנדרוגניים (כמו טסטוסטרון ונגזרותיו). לאורך זמן, גירוי ממושך של הורמונים אלו גורם ליצירת מוטציות בתאי הבלוטה ולהתפתחות סרטן הערמונית. זו ככל הנראה הסיבה העיקרית לכך שסרטן הערמונית הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים מעל גיל 50 במרבית המדינות המערביות, כולל ישראל.
בנוסף, נמצאה שכיחות מוגברת לתחלואה בסרטן הערמונית בקרב גברים בעלי סיפור משפחתי של קרוב משפחה (אב, דוד או אח) שלקה במחלה.
תזונה וסרטן הערמונית
תהיות רבות הועלו בנוגע לתרומתה של התזונה בהתפתחות סרטן הערמונית. מחקר אשר פורסם בשנה האחרונה ובחן את הקשר שבין צריכה של בשר אדום, עופות וביצים לסיכון לפתח סרטן ערמונית, מצביע על האפשרות שאכן קיימת אסוציאציה המציגה תחלואה מוגברת, בייחוד לשלבים מתקדמים וסופניים של המחלה.
המחקר בוצע באופן פרוספקטיבי בקרב 27,607 גברים בין השנים 1994-2008. בתחילת המחקר אף אחד מהנבדקים לא אובחן כסובל מסרטן הערמונית. החוקרים בחנו את הסיכון לפתח סרטן ערמונית סופני, שהוגדר כגרורות מפושטות של הגידול המקורי או כתמותה מסרטן הערמונית.
בסך הכל תועדו במצטבר 199 מקרים של סרטן ערמונית סופני במשך 306,715 שנות אדם. גברים שצרכו לפחות 2.5 ביצים בממוצע לשבוע הגדילו את הסבירות שלהם לפתח סרטן ערמונית פטאלי ב – 81% בהשוואה לכאלו שצרכו בממוצע פחות מ – 0.5 ביצים לשבוע.
באנליזה נוספת של הנתונים מגברים שאובחנו עם סרטן ערמונית מקומי (ללא גרורות לשאר האיברים) בתחילת המחקר – מתוך 19,354 שנות אדם, נמצאו 123 מקרים של סרטן ערמונית סופני. נמצא קשר בין צריכה גבוהה יותר של בשר אדום ועופות לבין התפתחות המחלה לשלבים מתקדמים יותר, אולם נטייה זו לא נמצאה בעלת מובהקות סטטיסטית משמעותית.
מסקנות המחקר
החוקרים במחקר הסיקו שצריכה מוגברת של ביצים מעלה את הסיכון לפתח סרטן ערמונית סופני בקרב גברים שעדיין לא פיתחו את המחלה. על הנטייה לפתח שלבים סופניים של המחלה בהקשר לתזונה הנבחנת, כאשר קיומה של מחלה מקומית כבר ידוע, נותרו סימני שאלה פתוחים בשל אי היכולת להגיע למסקנה ברורה באמצעות הכלים האובייקטיביים המקובלים.
אי ודאות רבה עדיין קיימת בנושא ההתפתחות והגילוי המוקדם של סרטן הערמונית. בדיקות סריקה מוקדמות, או P.SA, עשויות לאתר את הסרטן בשלבים ראשוניים יותר של המחלה.
סרטן זה שונה מסוגים אחרים של סרטן, בכך שלרוב הוא מתפתח באיטיות רבה יותר, כה איטי שמחלוקות רבות הועלו בדבר הצורך בטיפול בו. ההחלטה כיום היא פרטנית ומשתנה בהתאם לתנאים רבים הנוגעים לאדם וסוג הסרטן.
בעוד שייתכן כי למאכלים מסוימים ישנו חלק בהתפתחות המחלה, קיימת אפשרות שמאכלים אחרים תורמים למניעתו. הנתונים הקיימים הם לא אחת סותרים, ומחקר נוסף נדרש בתחום בכדי להצביע על תרומתם של מרכיבי המזון השונים לתהליך זה.
ראו גם: