קבוצת חוקרים מאוניברסיטת דיוק מצאה כי התרופה בזדוקסיפן Bazedoxifene)), המשמשת לטיפול בדלדול העצם (אוסטאופורוזיס), מדכאת את השגשוג של תאי סרטן שד עמידים.
פעילותה של בזדוקסיפן בדיכוי התאים הסרטניים כפולה. התרופה חוסמת את הקולטנים לאסטרוגן ובנוסף גורמת להפחתתם ובכך גוברת יעילותה.
חשיבותה של תגלית זו רבה מאחר ונמצא שבזדוקסיפן יעילה גם בתאי סרטן שד שפיתחו עמידות לטיפולים הורמונליים מוכרים. מצבים אלה שכיחים ומהווים אתגר טיפולי. מתוך ממצאי המחקר עולה כי בזדוקסיפן עשויה להוות אלטרנטיבה טיפולית באותם מצבים.
סרטן שד תלוי אסטרוגן
שיעור נכבד מגידולי השד מבטאים קולטנים לאסטרוגן על פני התאים ותלויים באסטרוגן בכדי לשגשג. קשירת האסטרוגן לקולטן גורמת לשפעולו וכתוצאה חלים תהליכים המעוררים את התא הגידולי לצמיחה ושגשוג. טיפול הורמונאלי לסרטן שד מבוסס על תרופות החוסמות קולטנים אלה, כדוגמת טמוקסיפן (Tamoxifen) או תרופות החוסמות את יצור האסטרוגן כדוגמת מעכבי ארומטז ((Aromatase inhibitor.
מכאן נובע כי טיפול הורמונאלי אינו יעיל עבור גידולי שד שאינם מבטאים קולטנים לאסטרוגן. כמו כן, בחלק מהגידולים משתנה סטאטוס הרצפטורים בעקבות הטיפול והתאים הופכים עמידים לטיפולים הורמונאליים.
בזדוקסיפן משבשת את פעילות הקולטן לאסטרוגן בתא השד הסרטני
נמצא כי בזדוקסיפן נקשרת לקולטן לאסטרוגן בתא הסרטן ומשבשת את פעולתו. כתוצאה מכך, נחסמת השפעתו של הורמון האסטרוגן, המעודד צמיחתם של תאי הסרטן ותורם לשגשוגם. בנוסף, מצאו החוקרים כי התרופה גרמה להרס ולהפחתת הקולטנים לאסטרוגן על גבי התאים הסרטניים. משמעותו של מאפיין זה היא שבעקבות הטיפול מופחתות עמדות הקשירה של האסטרוגן בתא הסרטני דבר המקטין את הגירוי ההורמונאלי של התא, מפחית את שגשוגו ומגביר את יעילותו של הטיפול.
בזדוקסיפן יעילה גם במקרים של עמידות לטיפולים הורמונאליים
במחקר של התרופה בתרביות תאים ובבעלי חיים, נמצא כי לא זו בלבד שהתרופה עוצרת את הצמיחה של תאי סרטן שד תלויי אסטרוגן, היא פועלת גם על תאים שפיתחו עמידות לטמוקסיפן ולמעכבי ארומטז שהינם שניים מהטיפולים ההורמונאליים השכיחים למניעה, ולטיפול בסרטן שד תלוי אסטרוגן. לכך חשיבות רבה מאחר ובמקרים שבהם תאי סרטן השד מפתחים עמידות לטיפולים הורמונאליים, האפשרויות הטיפוליות הנוספות הולכות ומתמעטות וקווי טיפול אפשריים הם תרופות כימותרפיות שלהן השפעות טוקסיות ותופעות לוואי משמעותיות.
לבזדוקסיפן השפעה סלקטיבית על הקולטנים לאסטרוגן ברקמות השונות
הבזדוקסיפן, שייכת לקבוצת תרופות הנקראת SERM (specific estrogen receptors modulators) שהן תרופות סלקטיביות בהשפעתן על קולטני האסטרוגן. פעולתן של תרופות אלה מבוססת על יכולתן לחקות את פעילותו של אסטרוגן ברקמות מסוימות ולחסום את פעולת האסטרוגן ברקמות אחרות. כך למשל בזדוקסיפן מפעיל את קולטני האסטרוגן בעצם, משמר את צפיפות העצם ומונע פירוקה ואילו ברקמות השד והרחם הוא מעכב את קולטני האסטרוגן ומדכא את השפעתו על הרקמה. יתרונה של בזדוקסיפן על תרופות אחרות מקבוצת ה SERMs כדוגמת טמוקסיפן, הוא שבנוסף לפעילותה הסלקטיבית על קולטני האסטרוגן ברקמות השונות, היא מסוגלת לגרום להפחתת הקולטנים לאסטרוגן בתאים הסרטניים. מאפיין זה מגביר את יעילותה. הבזדוקסיפן נוחה למתן מאחר והיא ניטלת בצורת טבליות לבליעה.
בזדוקסיפן מעכבת שגשוג של תאי סרטן אגרסיביים העמידים ל lapatinib
Lapatinib היא תרופה המשמשת לטיפול בחולים עם סרטן שד אגרסיבי הנושא את המוטציה בגן HER2 . החוקרים בדקו את השפעתה של בזדוקסיפן על תאי סרטן שד עמידים ל lapatinib ורגישים לטמוקסיפן ומצאו כי בזדוקסיפן מעכבת שגשוג תאים אלה גם כן. מדובר בגילוי חשוב שיכול לאפשר עוד קו טיפולי בגידולים מתקדמים ואגרסיביים אלו.
אולי יעניין אותך גם:
האם שילוב אבמציקליב בטיפול הורמונלי מקטין סיכוי לחזרת סרטן השד – חוקרים בדקו