חלית בסרטן הערמונית? קיימות בדיקות היכולות להביא לגילוי מוקדם שך סרטן הערמונית. באיזו תדירות מומלץ לבצע את הבדיקות ועד כמה הן אמינות
סרטן בלוטת הערמונית מתפרץ אצל גברים רבים, לרוב מעל גיל 65. סרטן זה נחשב אולי לזן בעל רמת התפתחות איטית, אך באם אינו מתגלה בזמן, הוא עלול לגרום לנזקים בריאותיים הרי גורל.
בלוטת הערמונית הינה אחת מהבלוטות החשובות ביותר במערכת המין והרבייה הגברית. הערמונית, או הפרוסטטה, נמצאת רק בגופו של הגבר, והיא אחראית על ייצור חלק מנוזל הזרע. הבלוטה מתפתחת לאיטה ומגיעה לשיאה בסביבות גילאי 20-30.
הסיכון בגדילתה של הפרוסטטה
כאשר בלוטת הערמונית גדלה מעבר לגילאים אלו ובעיקר מעל גילאי 50, היא מכפילה את גודלה ועלולה לגרום לתופעה רפואית הנקראת הגדלה שפירה של הערמונית.
למרות שתופעה זו תחילה אינה מהווה בעיה רפואית, ככל שהאדם מתבגר והבלוטה ממשיכה לגדול, היא עלולה לגרום לתסמינים לא נעימים שמפריעים לחיי השגרה ולהוות גורם להתפתחות סרטן הערמונית.
נשאלת השאלה, האם ניתן למנוע את הגדלתה השפירה של בלוטת הערמונית, והאם ניתן למנוע את התפתחות סרטן בלוטת הערמונית? התשובה איננה חד-משמעית, אך מחקרים מהשנים האחרונות גילו כי ניתן באמצעות בדיקות מיוחדות לגלות גורמי סיכון ומעצם כך לסייע במניעת התפרצות סרטן הערמונית.
בדיקת ה-PSA
מחקרים שנערכו לאחרונה הוכיחו כי באמצעות בדיקה מיוחדת למדידת רמת החלבון PSA, ניתן לאבחן בבדיקת סקר מוקדמת האם הגבר נמצא ברמת סיכון לפתח הגדלה שפירה של הערמונית או סרטן הערמונית.
אם במהלך בדיקת הדם לגילוי רמות PSA, התגלה כי חלבון זה נמצא ברמות גבוהות מהנורמה, יהיה צורך לערוך בדיקות נוספות. אחת הבדיקות החשובות היא ביופסיה של בלוטת הערמונית. באמצעות הביופסיה יהיה ניתן לקבוע אלו סוגי תאים קיימים בבלוטת הערמונית, ואם תאים אלו הם שפירים או ממאירים-סרטניים.
כיוון שמרבית סוגי סרטן הערמונית נוטים לגדול לאט, באמצעות בדיקות דם ובדיקת PSA שנתית (בעיקר למי שנמצא בקבוצת סיכון), ניתן להעריך את מצב פעילות בלוטת הערמונית, והאם הגבר נמצא בסיכון לפתח סרטן בבלוטת הערמונית.
בעייתיות בדיקת ה-PSA
למרות שחוקרים רבים טוענים כי בדיקת ה-PSA עלולה לגרום לתוצאות שגויות וכי אחוז שיעור הטעויות שלה גבוה, עדיין משתמשים בבדיקה זו פעמים רבות, בעיקר בגברים מעל גיל 50. זאת על מנת לבחון האם הגבר נמצא בסיכון גבוה לפתח בסיכון גבוה לפתח סרטן בלוטת הערמונית.
בשנים האחרונות, בשל אחוז טעיות גבוה בבדיקות ה-PSA, נעשים מחקרים רבים על סרטן בלוטת הערמונית ועל בדיקה מסוג זה. רופאים מסוימים אף טוענים שכיוון שמדובר בסרטן איטי שמתפתח על פי רוב אצל גברים בני שבעים ומעלה, אין צורך בבדיקות מכאיבות ופולשניות. במקרה שהחולה הוא קשיש, רוב הסיכויים שימות בשיבה טובה, או אפילו מגורמים אחרים לפני שימות ממסרטן הערמונית.
עם זאת, במרבית קופות החולים בישראל כיום, בדיקת רמות PSA מוצעת כבדיקה שגרתית לכל הגברים מעל גיל 50. על כן, לצד בדיקה זו, מומלץ לבצע לפחות פעם בשנה בדיקה רקטאלית על ידי רופא אורולוג, וזאת בכדי לאשש או לשלול גושים בבלוטת הערמונית. שתי בדיקות אלו אמורות להיעשות במקביל, עקב אחוז הטעיות הגדול של בדיקת ה-PSA.
בדיקות סקר מוקדמות אלו, על אף שהן שנויות במחלוקת, אכן יכולות להציל את חיי הגבר ולמנוע את התפתחות סרטן בלוטת הערמונית. כאשר יש חשש להגדלה שפירה של בלוטת הערמונית לצד תוצאות גבוהות של חלבון ה-PSA, ותסמינים שונים כגון הפרעות במתן שתן, השתנה תכופה בלילה והפרעות בתפקוד המיני, יהיה מומלץ לבצע גם בדיקות נוספות לאישוש או שלילת הימצאות תאים סרטניים בבלוטת הערמונית.
הבדיקות המומלצות הן ביופסיה לבלוטת הערמונית (בכדי לאבחן האם התאים שפירים או סרטניים), בדיקת אולטרא סאונד, בדיקת CT, ובדיקת מיפוי עצמות. באם נמצא גידול סרטני בבלוטת הערמונית, יוכל הרופא להעניק את הטיפול המתאים למצב זה.
ראו גם:
מחקר ישראלי בחן את הקשר בין וריקוצלה לסיכוי לחלות בסרטן הערמונית