בדיקה חדשה מגדילה ב- 30% את גילוי סרטן הערמונית

בריאותלפי הנתונים שריכזה האגודה למלחמה בסרטן, נכון לשנת 2015, חיים במדינת ישראל יותר מ-16 אלף גברים הסובלים מסרטן חודרני של הערמונית. כמו כן לפי הנתונים שריכזה האגודה נראה כי מדי שנה מאובחנים 2500 חולים חדשים וסך הכול בממוצע נפטרים כחמש מאות גברים כתוצאה מהמחלה.

בדומה לסוגים אחרים של גידולים סרטניים, כיום ידוע כי ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, כך הסיכוי להציל את חיי החולה או לכל הפחות להאריך את חייו בצורה ניכרת תוך שיפור איכות החיים שלו, גבוה יותר. אי לכך, טובי החוקרים בעולם עמלים על פיתוח של בדיקה מוצלחת לאבחון המחלה בשלב מוקדם ככל האפשר.

כיצד נהוג לאבחן כיום את המחלה?

המחלה מאובחנת כיום במספר שלבים עוקבים, החל מבדיקה רקטלית המבוצעת באופן ידני, המאפשרת לרופא לקבל מושג לגבי גודלה של הבלוטה וכלה בבדיקת ביופסיה של הערמונית .

בנוסף, נהוג לבצע בדיקת דם לבירור רמות ה- PSA. בדיקת הביופסיה היא הבדיקה היחידה המאפשרת לאבחן את המחלה באופן ודאי. עם זאת, גם בדיקה זו עשויה לפספס ממצאים חשובים וזאת כיוון שעד לאחרונה נהוג היה לבצע אותה באופן עיוור באמצעות אולטרסאונד טרנס רקטלי.

הכוונה היא לכך שנהוג היה ליטול שתיים עשרה דגימות מאזורים שונים בערמונית מבלי לדעת האם אכן הדגימות נלקחות מאזורים בהם קיימת ממאירות. שיטה זו נקראת דגימה עיוורת וסיסטמית. יש לציין כי נכון להיום סרטן הערמונית הוא הסרטן היחיד שמאובחן בצורה עיוורת, מבלי לקבל מידע מוקדם בנוגע למיקום המדויק של הגידול או של הגוש החשוד כממאיר.

כל זה היה נכון עד לאחרונה שכן עם כניסתה של בדיקה חדשה הנקראת MRI-US-FUSION, ניתן גם ניתן ליטול דוגמיות בצורה מדויקת ביותר, מבלי לקחת סיכון שמא הדוגמיות נלקחו מאזורים בריאים בלבד.

אודות הבדיקה החדשה

במחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי JAMA, נמצא כי בעזרת בדיקה חדשנית המבוססת על מכשיר ה- MRI-US-FUSION, ניתן לאבחן כשלושים אחוז יותר חולי סרטן בהשוואה לבדיקת ביופסיה סטנדרטית המבוצעת באמצעות אולטרסאונד טרנס רקטלי. באמצעות הבדיקה החדישה ניתן לבנות מודל תלת ממדי של הערמונית ולמקם עליו במדויק את הגוש החשוד תוך כדי הערכת גודלו וצורתו.

באופן זה מבוטל אלמנט העיוורון שכן ניתן לקחת את הדגימה בדיוק מהגוש החשוד ולא לקחת סיכון שהדגימה תילקח מאזור שאינו ממאיר כלל. אמנם תוצאות המחקר מעודדות ביותר אך לצערנו נכון להיום הבדיקה עדיין לא כלולה בסל הבדיקות של משרד הבריאות הישראלי. עם זאת, ייתכן מאוד שלאור הממצאים החדשים בדבר רמת הדיוק של הבדיקה ובנוגע ליכולת האבחון המשופרת שלה, ניתן יהיה ליהנות ממנה ללא עלות. כרגע היא מבוצעת בישראל במרפאת אורומדיק באסותא בלבד.

דילוג לתוכן