על פי מחקרים רפואיים כ-50% מהגברים למעלה מגיל 70 מאובחנים כחולים בסרטן בבלוטה הערמונית. מדובר באחד מסוגי מחלת הסרטן השכיחים ביותר.
אצל חולים רבים שתוצאות האבחון הוכיחו כי קיים גידול בערמונית, לא היה צורך בטיפול כירורגי כדי לטפל בבעיה. הטיפול הפולשני המקובל בגידול הערמונית הוא ניתוח להסרת הגידול או אפילו כריתת הבלוטה הערמונית כולה. ניתוח זה גורר בעקבותיו תופעות לוואי וסיכונים מיותרים.
עד היום אובחנה המחלה בבדיקות מקדימות: PSA וביופסיה. באמצעותן ניתן לגלות אם הנבדק לקה בסרטן, אולם לא את דרגת החומרה של המחלה.
עקב כך הרופאים חלוקים בדעותיהם לגבי דרכי הטיפול. יש הסוברים כי במקרה שהגידול אינו אגרסיבי ולא אובחנו גרורות שנשלחו לאברים אחרים, אין צורך בטיפול כלל ומעקב צמוד אחר מצבו של החולה יספיק. אם תחול הרעה במצב, יישקלו דרכי טיפול דומיננטיות יותר.
בדיקה גנטית חדשה שפותחה באחרונה שופכת אור חדש על כל העניין ולמעשה מביאה עימה פתרון יעיל ללבטים הרווחים בקרב המומחים בתחום.
בדיקה חדשה
הבדיקה הגנטית החדשה פותחה במטרה לזהות אנשים בעלי נטייה תורשתית להתפתחות סרטן בערמונית. אולם, ייחודה אינו טמון רק בעובדה כי היא מסוגלת להבחין בגנים פגומים המצויים בגופו של הנבדק ועלולים לגרום להתפתחות סרטן בשלב מסויים של חייו.
בבדיקת האונקוטייפ DX הגנטיקאים משתמשים בשיטה חדשנית המצליחה להבדיל בצורה מדוייקת ביותר באם יתפתח גידול אגרסיבי בערמונית או שהוא יהיה בעל סיכון נמוך. במילים אחרות עקב הבדיקה הזו, ידעו הרופאים להעריך בצורה טובה יותר מה מידת הסיכון הקיימת באדם שהמחלה אובחנה אצלו ועקב כך גם מהי דרך הטיפול המתאימה בכל מקרה לגופו.
באחד מהניסויים התברר כי חולים בסרטן הערמונית שהוגדרו, לאחר בדיקה ביופסית, כבעלי סיכון נמוך על סמך הנתונים הקליניים של האבחון, נתגלו כבעלי סיכון נמוך מאוד עד אפסי על בסיס הבדיקה הגנטית. כך נמנע מלהתחיל בטיפול מיידי ללא צורך.
גנים סרטניים עוברים בתורשה
מחקרים העוסקים במחלת הסרטן על גווניה השונים, גילו באחרונה כי קיימים גנים רבים הגורמים לתסמונות סרטן העוברות בתורשה.
גילויים אלו הביאו לפיתוח שיטות מתקדמות המשמשות בבדיקה הגנטית שבאפשרותן ניתן לזהות מוטציות תורשתיות המגבירות את הסיכון להתפתחות המחלה באנשים מסויימים.
הייעוץ הניתן על ידי מומחים בגנטיקה יכלול ציור עץ משפחתי, רישום כל מקרי הסרטן שאירעו במשפחה, גילם של החולים וסוגי הגידולים שאובחנו. על רקע זה יכול הגנטיקאי להעריך האם מקרי הסרטן שאירעו במשפחה היו על רקע תורשתי.
תוצאות הניסויים והשלכות לגבי הטיפול
על פי תוצאות הניסויים שנערכו, הבדיקה החדשה מצליחה לצפות את מידת האגרסיביות של הגידול ועקב כך לספק לרופאים מידע רב יותר מזה המתקבל בבדיקות הקיימות.
כך יוכל הרופא בשיתוף עם החולה להחליט על טיפול המתאים באופן אישי על פי גורמי הסיכון האינדיבידואליים ולמנוע טיפולים פולשניים מיותרים.
ראו גם: