בדיקות גנומיות אשר עשויות לצפות או לנבא התפתחות של סרטן הערמונית עשויות להוות פתרון לאבחון מוקדם של המחלה בעתיד. הבדיקות הגנומיות (Oncotype DX) עשויות יהיו לאבחן את מידת האגרסיביות של הגידול, בין אם הוא בעל סיכון נמוך ובין אם הוא מסוג אגרסיבי יותר. מידת האגרסיביות של הגידול מתבטאת בגדילה מהירה יותר של תאים, ונטייה לחדור לאיברים ורקמות סמוכים (גרורות).
ניבוי זה עשוי להוות פתח לבחירת הטיפול הטוב והספציפי ביותר למטופל. בדיקה זו פותחה על ידי Genomic Health, במטרה לאפשר למטופלים בחירה מושכלת ונכונה יותר בין אפשרויות הטיפול והמעקב.
הבדיקה הגנומית כוללת בדיקה של 17 גנים שנמצאו בעבר כקשורים לסרטן הערמונית, ועוד חמישה גנים, אשר ככל הנראה קשורים לפיקוח ולבקרה במצבים אלו. גנים אלו קשורים לעצם גדילת התאים, להפרשה ומטבוליזם הורמונלי, ולמנגנונים נוספים אשר לוקחים חלק בתהליך התפתחות הגידול.
הכוונה היא כי מטופלים ימשיכו לעשות בדיקות דם שגרתיות הכוללות גם את מדד ה PSA, וכאשר יש חשד או רצון לביופסיה ספציפית יותר, יעברו המטופלים גם בדיקה גנטית.
גילוי מוקדם של סרטן הערמונית
סרטן הערמונית הינו אחד מהסרטנים השכיחים והנפצים ביותר, כחלק מהתבגרות והזדקנות האוכלוסייה. כיום, אבחון סרטן הערמונית נעשה באמצעות בדיקה רקטלית ובדיקת דם לגילוי רמתו של סמן אונקולוגי, (prostate specific antigen) PSA.
למרות בדיקות אלו, ההמלצות לטיפול בשלבי האבחון השונות מוטל בספק. ישנם גברים, אשר למרות נוכחות הגידול, הינם א-סימפטומטיים, כלומר לא חווים קושי מסוים בעקבות הגידול, ואופן התפתחותו יהיה איטי מאד, ללא עדות לשליחת גרורות רחוקות. אצל חולים אלה, התערבות כירורגית ופולשנית אשר מלווה בסיכונים ותופעות לוואי רבות, תהיה מיותרת ולפעמים אף לא תיטיב עם תוחלת חייהם.
כאשר הטיפול מתבסס על בדיקות מקדימות שלPSA בלבד, נראית הפחתה בשיעור התמותה אך ישנה גם מגמה של טיפול יתר ואבחון יתר. ולכן, לפעמים ישנם רופאים אשר סבורים כי בסרטן הערמונית אין הצדקה לטיפול מהיר מדי, ללא אינדיקציה נוספת.
הבדיקה הגנומית, מנסה לפתור בעיה זו. ולכן בתהליך התפתחותה היא התבססה על בדיקה מקדימה של 400 בלוטות הערמונית אשר הוסרו מגברים חולים.
ביופסיות אלו נבדקו באמצעות ערכת Oncotype DX בניסיון לגלות את הטיפול הרצוי לאנשים אלה. יותר משליש מהחולים הוגדרו כבעלי סיכון נמוך על בסיס הסימנים הקליניים, אך הוגדרו כבעלי סיכון נמוך מאד על בסיס הבדיקה הגנטית, באופן אשר אפשר להם להימנע מטיפולים מיידים.
הבדיקה הגנטית
תוצאות הניסויים בבדיקה הגנטית היו כי היא יכולה לצפות את אגרסיביות החלה ולכן להציע מידע נוסף מעבר לגורמים הקליניים הקיימים, כמו PSA וביופסיה.
בדיקה זו עשויה לסייע לרופאים ולמטופלים בחירה מושכלת ונבונה אשר תקבע את הטיפול המתאים ביותר, על פי גורמי הסיכון האינדיבידואלים של הפרט. מעבר לכך, היא יכולה לשמש גם בתור בדיקה נוספת לביופסיה, בכדי למנוע טיפולים פולשניים מיותרים אשר עלולים להיבחר, כמו כריתה שלמה של בלוטת הערמונית.
התוצאות מראות כי המידע הביולוגי המתקבל בבדיקה זו משלשת את מספר המטופלים אשר עשויים יהיו לבחור בטיפול אחר מזה אשר יוצע להם, ללא בדיקה זו.
הבדיקה מאבחנת מספר קטן של מטופלים (כ- 10 אחוזים מסך כל המטופלים), אשר למרות שהם נראים בעלי סיכון מופחת על פי הסמנים הקליניים לאגרסיביות הטיפול, הם יצטרכו לעבור טיפולים פולשניים ומיידים יותר. מטרת הבדיקה היא לעלות באופן משמעותי את ההישרדות, אשר ללא מכשירים ושיטות גנומיות הינה קשה יותר ליישום.