אספירין וסרטן הערמונית

אספיריןסרטן הערמונית היא מחלת הסרטן הנפוצה ביותר בקרב גברים שחצו את גיל 50 ומהווה את אחד מגורמי התמותה העיקריים מסרטן בקרב המין הגברי.

בשנים האחרונות חל שיפור עצום באמצעי הגילוי המוקדם של מחלה זו, וכן אפשרויות הטיפול נעשו רבות יותר ויעילות יותר. יחד עם זאת, אין זה אומר שיש לנוח על זרי הדפנה שכן הדרך עד למיגור המחלה הנוראה הזו היא עודנה ארוכה.

מחקר חדש מגלה כי ייתכן ושימוש קבוע באספירין יוכל להפחית את שיעור הסיבוכים והתמותה של חולים בסרטן הערמונית.

המחקר החדש ותוצאותיו

 מחקר חדש שפורסם בחודש שעבר במגזין הרפואי The Journal of Clinical Oncology מצא כי חולי סרטן ערמונית שקיבלו טיפול באספירין לצרכים אחרים, היו בעלי נטייה נמוכה יותר למות מאשר חולים באותו מצב שלא נטלו אספירין.

האופן בו התבצע המחקר הוא לא האידיאלי מבחינת הסקת מסקנות רפואיות, אך הוא בהחלט יכול להוות בסיס למחקרים נוספים שינסו לאשש את הממצאים אליהם הגיעו החוקרים, ולהוכיח כי לא מדובר בממצא אקראי בלבד.

לצורך המחקר השתמשו החוקרים במאגר נתונים בשם CaPSURE ששימש אורולוגים על מנת לערוך מיפוי של חולים בסרטן הערמונית.

מאגר נתונים זה סיפק לחוקים מידע אודות כ-6,000 גברים שהיו חולים בסרטן הערמונית וקיבלו כנגדו טיפול ניתוחי או טיפול בברכיותרפיה. 2,175 מבין הגברים, שהם קצת יותר משליש מכלל הנבדקים, קיבלו תרופות מרשם באופן קבוע לצורך דילול הדם. התרופה העיקרית שניתנה להם לצורך זה הייתה אספירין.

החוקרים עקבו אחר הגברים הנבדקים לאורך 10 שנים ובסוף תקופה זו ראו כי הסיכוי של גברים שקיבלו טיפול באספירין למות כתוצאה מסרטן הערמונית היה נמוך בלמעלה מ-50% מאשר גברים שלא קיבלו טיפול זה: כ-8% מהגברים שלא טופלו באספירין נפטרו במהלך 10 שנות המעקב, בעוד שרק 3% מהגברים שכן קיבלו טיפול באספירין נפטרו בזמן זה.

פרט להבדלים המשמעותיים בשיעור התמותה, החוקרים מצאו כי גברים שטופלו באספירין נטו לסבול פחות מחזרה של המחלה לאחר טיפול, וכן נטו לסבול פחות מגרורות בעצמות שהן הגרורות הנפוצות ביותר של סרטן הערמונית.

מחקר קודם שנערך השנה ובחן את הקשר בין טיפול באספירין לחזרה של סרטן הערמונית מאשש את ממצאיו של המחקר הנוכחי. החזרה של המחלה נבדקה על ידי פענוח ערכי PSA (בדיקת דם שמאתרת סמנים המעידים על קיום סרטן בבלוטת הערמונית).

לאחר מעקב של שנה וחצי נמצא כי גברים שלא נטלו אספירין היו בעלי סיכוי כפול לחזרה של סרטן הערמונית ביחס לגברים שטופלו באספירין.

על אספירין, סכנות ותועלת

אספירין היא אחת התרופות הותיקות שיש לנו בשוק לצורך דילול דם. למרות גילה המופלג מדובר באחת התרופות הנפוצות ביותר לשימוש, והיא ניתנת כתרופת בחירה לאנשים הסובלים ממחלות העשויות לגרום לקרישת יתר.

רבות דובר בעבר על מתן אספירין כטיפול מניעתי לאנשים שחצו גיל מסוים, אפילו אם אינם חולים, וזאת במטרה למנוע מהם קרישיות יתר. מעולם לא הושגה הסכמה בנוגע לרעיון זה כיוון שלאספירין ישנם סיבוכים שיכולים להיות מסכני חיים- בעיקר דימומים ממערכת העיכול.

ככל הנראה אין לגיטימציה לרשום אספירין כטיפול מונע לסרטן הערמונית לכלל הגברים בשל הסיכונים האפשריים, אולם לדעת החוקרים יש לשקול אפשרות של מתן אספירין כמהלך טיפולי לגברים החולים בסרטן הערמונית, שכן הם סוברים שבמקרה זה היתרונות יעלו על החסרונות.

יש להדגיש שכיום אספירין הוא לא טיפול מקובל לסרטן הערמונית ויש לערוך עוד מחקרים גדולים ומדויקים יותר בכדי להגיע למסקנה סופית בדבר השימוש באספירין לצורך זה.

ראו גם:

טיפול בסרטן הערמונית באמצעות מגנטים

דילוג לתוכן